Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΠΟΜΕΡΑΝΟΙ και... ΟΥΤΙΔΑΝΟΙ

Ιστορίες τρέλας στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιεροψαλτών

Του Ηλία Ρεδιάδη Τούμπα

Παραμονές της Μικρασιατικής Εκστρατείας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα του Γ. Βλάχου ένα ιστορικό άρθρο σαν συνέχεια του “Οίκαδε” με τίτλο “οι Πομερανοί”.
Μου άρεσε, σκεπτόμενος τις αντιδράσεις που προκάλεσε χρόνια μετά αλλά και σαν ρίμα με το “Ουτιδανοί”. Βέβαια ούτε η Καθημερινή ούτε ο αείμνηστος Γ. Βλάχος, ούτε η Μικρασιατική Καταστροφή έχουν να κάνουν με τον δύσμοιρο Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιεροψαλτών "Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός" και τους Ψάλτες αν και τώρα που το σκέφτομαι η τάξη αυτή βιώνει μια “οιονεί” Μικρασιατική Καταστροφή.
Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί η διοίκηση του Συλλόγου με γνώμονα ένα παροχημένο καταστατικό, που σαφώς υπάρχει, όχι μόνο απαγόρευσε στους Διαμαντή Μαυραγάνη, Γεώργιο Κακουλίδη, Φώτιο Κετσετζή, Κωνσταντίνο Πολίτη, Νικόλαο Μποσίνη, Γρηγόριο Κακούρη και στον υποφαινόμενο, αλλά και σε πολλούς άλλους συναδέλφους,  να είμαστε υποψήφιοι σε ξεχωριστό Συνδυασμό με την επωνυμία “Εν Δράσει” αλλά μας απέκλεισε και από το κοινό ψηφοδέλτιο αφού δεν δέχθηκε τις Υπέυθυνες Δηλώσεις μας με τις οποίες εξουσιοδοτούσαμε τον κ. Μαυραγάνη να μας εκπροσωπήσει αξιώνοντας από όλους μας, ως… «κακούς μαθητές» την φυσική μας παρουσία.
Αφού λοιπόν ο εν λόγω Σύλλογος ο οποίος υφίσταται, όπως και η ΟΜΣΙΕ, χάριν της γενναιοδωρίας της Διοικούσας Εκκλησίας (η οποία παρεχώρησε τα ακίνητά της για να εγκατασταθούν για να υβρίζεται από τους επικεφαλής τους στη συνέχεια) προσπάθησε, δήθεν, να “ανοίξει” το Σύλλογο με καθολική συμμετοχή των μελών του, στην συνέχεια άλλαξε ρότα και  απεφάσισε να συμμετέχουν οι ταμειακώς τακτοποιημένοι, τους οποίους κανείς –πλήν των εκλογομαγείρων γνωρίζει- και τελικά αρκέστηκε να στήσει μια Γενική Συνέλευση 30 απόμαχων και βοηθών αναλογίων (εκτός μερικών εξαιρέσεων). Και έρχεται με θράσος  να μαλώσει εμάς, τα κακά παιδιά, και στο τέλος να πει σε εμένα και στους υπόλοιπους ότι δεν σας χρειαζόμαστε. Γιατί χαλάτε τη σειρά και τα όνειρα συγκεκριμένων ανθρώπων να είναι Πρόεδροι, να πιστεύουν ότι μιλούν εξ ονόματος μιας μεγάλης στρατιάς Ιεροψαλτών, την οποία θα οδηγήσουν, μόνοι αυτοί, σε απάγκια λιμάνια “σωτηρίας” και ψυχικής, οικονομικής, εκπαιδευτικής και οικογενειακής γαλήνης. Τι κι αν ψηφίσουν 30 άνθρωποι και ρίξουνε στην κάλπη και άλλους 100 ψήφους, έτσι για γούστο. Τι κι αν στο ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ υπάρχουν τουλάχιστον 2500 ψάλτες, τι κι αν κάποτε τα Διοικητικά Συμβούλια του εν λόγω ιστορικού Συνδέσμου τα συγκροτούσαν προσωπικότητες σαν τους Βαλληνδρά, Μπελούση, Καραγιαννόπουλο, Τζελά, Μαρούλη, Χατζηνικολάου, Μαφίδη και άλλους που οι ψυχές τους μας παρακολουθούν. Προφανώς ένας Άρχων της Μ.Τ.Χ.Ε, οΙεροψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Πειραιώς, ο Πρωτοψάλτης του μεγαλύτερου ναού της χώρας, διαπρεπείς συνάδελφοι και Επιστήμονες είμαστε αχρείαστοι μπροστά σε τόσους παραβοηθούς, βασταγάριους και φιλακόλουθούς…
Μας είπαν ότι “Εμείς, οι κρατούντες στο όνομα του Καταστατικού, της δήθεν ιστορίας και της παράδοσης, όλους εσάς και άλλους τόσους ακόμα σαν κι εσάς δεν σας χρειαζόμαστε γιατί απλά είστε “KAKA ΠΑΙΔΙΑ”…  Γιατί μπορεί να ζείτε από την ψαλτική, μπορεί να είστε επαγγελματίες μουσικοί, μπορεί να είστε επιστήμονες της οίκοθεν ή της θύραθεν παιδείας αλλά έχετε διαφορετικές απόψεις από εμάς…”
Μας είπαν ότι “Δεν σας επιτρέπουμε να έχετε διαφορετικές απόψεις από εμάς, να λέτε ότι ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ είναι επαγγελματικό Σωματείο, τη στιγμή που εμείς θέλουμε να τον χρησιμοποιούμε ως ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ και ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΙΑΣ..”
Μας είπαν ότι “δεν μπορούμε να πιστεύουμε και να ζητούμε να δημιουργηθούν 12 Σύλλογοι στην Αττική, ένας για κάθε Ιερά Μητρόπολη… Ένας πρέπει να είναι Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ…”
Ε, λοιπόν, το δυστύχημα είναι πως η ιστορία δε γράφεται με τα Καταστατικά και το κούνημα του δάχτυλου, με προγραμματισμούς επί χάρτου, ούτε με μερικούς νόθους ψήφους στην κάλπη… Η ιστορία γράφεται με ρίξεις, συνθέσεις, ανατροπές και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!

Τώρα, αν θέλει κανείς να λέγεται Επικεφαλής ενός Δ.Σ. και να παρουσιάζει ως έργο του και επίτευγμα Απολογισμό Χρήσης 3,500 ευρώ, με κορυφαίες δράσεις την αγορά καφετιέρας και τη σύνδεση Internet, να στηρίζεται σε 30 πραγματικούς και καμιά εβδομηνταριά άφαντους ψηφοφόρους σε σύνολο 2500 πραγματικών Ιεροψαλτών, σίγουρα του ταιριάζει ο τίτλος της Επιφυλλίδας “ΟΙ ΠΟΜΕΡΑΝΟΙ και οι ΟΥΤΙΔΑΝΟΙ”….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

7.12. Η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. εορτάζει την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ"

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ, από την Ομοσπονδ...