Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ 23-3-2014






Στο παρόν άρθρο παραθέτω ένα Σχέδιο Ψηφίσματος για την αυριανή Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών, σύμφωνα με τις γενικές αρχές που περιέγραψα στο προηγούμενο κείμενό μου.

Κ.Π.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κρίση λειτουργίας των θεσμών, είναι κρίση ηθική, είναι κρίση αντιλήψεων και τρόπου σκέψης, ίσως και ταυτότητας της σύγχρονης κοινωνίας. Γι' αυτό και ορθά υποστηρίζεται από πολλούς η άποψη ότι πρόκειται εν τέλει για μια κρίση του πολιτισμού μας, μια κρίση ολική.
Είναι επίσης βέβαιο ότι στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα συντελέστηκε μια απότομη στροφή στον ατομοκεντρισμό και συχνά στον άκρατο, δίχως αναστολές, εγωισμό,  εξέλιξη καθοριστική καθώς υπέσκαψε διαχρονικά και επικίνδυνα αξίες και αρχές, όπως αυτή του δημοσίου συμφέροντος, της κοινωνικής ευθύνης ή της αλληλεγγύης, ακόμη και της Δικαιοσύνης.
Έτσι, ως αποτέλεσμα επήλθε η σταδιακή αποσάρθρωση των σχέσεων του πολίτη με την κοινωνία καθώς και η επιδείνωση των σχέσεών του με την πολιτεία. Με αιχμή  μάλιστα την απογοήτευση και την οργή που προκάλεσε και η διάψευση των μεγάλων κοινωνικών οραμάτων επήλθε ένας άνευ προηγουμένου, υποβιβασμός στην αξία των, κάθε λογής, συλλογικοτήτων.
Η σύγχρονη ελληνική ψαλτική κοινότητα δεν κατάφερε -ενδεχομένως δεν προσπάθησε κιόλας-  να αποστασιοποιηθεί από αυτή την κοινωνική πραγματικότητα, δεδομένου ότι “υπερεπερίσσευσαν” και τα δύο προαναφερθέντα κακά: 0 στείρος ατομοκεντρισμός επικράτησε πλήρως και οι συλλογικότητες υποβιβάστηκαν κάτω από το βάρος της απογοήτευσης που έφερνε η διάψευση των οραμάτων της τάξης.
Εάν όμως εννοήσουμε την κρίση όχι μόνο ως πρόβλημα αλλά και ως ευκαιρία για την αναζήτηση λύσεων θεωρούμε ότι η εποχή που διανύουμε είναι η καταλληλότερη για να συντελεστούν οι αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις στην συλλογική μας πραγματικότητα.
Με την πεποίθηση ότι η ορθή συλλογική οργάνωση είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου η ψαλτική κοινότητα να είναι σε θέση να επιτελεί επιτυχώς, σήμερα αλλά και στο μέλλον, το ιστορικό και υψηλό ιερό της λειτούργημα στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας προτείνουμε, εν όψει της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών “Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός” τα παρακάτω:
  1. Την τροποποίηση του Καταστατικού του Συνδέσμου ώστε να μετονομαστεί σε “Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών” με σκοπό την διευθέτηση των ορίων δράσης του και την δυνατότητα εγγραφής Μελών στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
  2. Ο ορισμός 5μελών Διοικουσών Επιτροπών για την ίδρυση διακριτών Συνδέσμων Ιεροψαλτών για κάθε Ιερά Μητρόπολη του Λεκανοπεδίου και συγκεκριμένα:
    1. Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδος
    2. Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως
    3. Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού
    4. Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού
    5. Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος
    6. Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
    7. Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας
    8. Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης
    9. Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας
    10. Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς
    11. Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου
  3. Ο ορισμός μεταβατικής προσωρινής Διοίκησης αποτελούμενης από πέντε (11) παλαιά μέλη του Συνδέσμου, με σχετική εμπειρία Διοίκησης, σκοπός της οποίας θα είναι η εποπτεία της ορθής εκτέλεσης των διαλαμβανόμενων στο παρόν Ψήφισμα με την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις προσεχείς εκλογές.
    Προτείνονται (ενδεικτικά) οι κ.
  1. Μαυραγάνης Διαμαντής
  2. Παϊκόπουλος Δημοσθένης
  3. Κακουλίδης Γεώργιος
  4. Πέττας Αθανάσιος
  5. Παπαζαρής Αθανάσιος
  6. Σουσούνης Παναγιώτης
  7. Δερμούσης Παναγιώτης
  8. Ζόππας Κωνσταντίνος
  9. Λαμπρόπουλος Γεώργιος
  10. Βασιλικός Θεόδωρος
  11. Βερίκιος Δημήτριος                                                                                                         
  • Ορίζεται η 30η Μαΐου 2014 ως καταληκτική ημερομηνία για την σύσταση των νέων Συνδέσμων, την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών στα Αρμόδια Δικαστικά Όργανα, την Κατάρτιση των νέων Καταλόγων των Μελών Ιεροψαλτών ανά Σύνδεσμο, προκειμένου την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014 να διενεργηθούν Εκλογές Ανάδειξης Εκλεκτόρων για την ΟΜΣΙΕ σε όλους τους νεοϊδρυθένττες Συνδέσμους.
  • Η προσπάθεια σύζευξης της συνέχειας και της ανανέωσης του συλλογικού οργανισμού της ψαλτικής κοινότητας δεν είναι πράξη διαδικαστική αλλά είναι πράξη ευθύνης απέναντι στην Εκκλησίας μας και στον πολιτισμού μας.
Ας είναι η πράξη μας αυτή μια απόδοση ελάχιστης τιμής στα 200 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος (1814-2014) από την Μεταρρύθμιση της Βυζαντινής μας Μουσικής από τους Τρεις Διδασκάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

7.12. Η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. εορτάζει την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ"

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ, από την Ομοσπονδ...