Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Aνακαίνιση της Βιβλιοθήκης της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά



Στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2010 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης της Βιβλιοθήκης της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, μετά την έγκριση που έδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στα σχέδια της ανακαίνισης.

Tο έργο αποτελεί πρωτοβουλία του Αμερικανικού Συνδέσμου του Ιδρύματος Αγία Αικατερίνη και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφων κειμένων, τα οποία αποτελούν τη δεύτερη σε σημασία βιβλιοθήκη του είδους στον κόσμο, μετά του Βατικανού, και η πληρέστερη συλλογή εικόνων διεθνώς, αρχίζοντας από την Παλαιοχριστιανική εποχή, τον 6ο αιώνα δηλαδή, που είναι και οι πρώτες σωζόμενες εγκαυστικές απεικονίσεις ιερών μορφών στον χριστιανικό κόσμο, καθιστούν τη μονή μοναδική.
Το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσε ο Σύνδεσμος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Ντόντος παρουσίασε το γιγάντιο έργο της συντήρησης των περίπου 4.000 χειρογράφων μεγάλης ιστορικής σημασίας.
Παράλληλα με την ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης, το ίδρυμα οργανώνει τη δημιουργία και τον εξοπλισμό σύγχρονου αναγνωστηρίου αλλά και εργαστηρίων συντήρησης και ψηφιοποίησης των χειρογράφων. Στο στάδιο της εξέτασης προσφορών βρίσκεται επίσης η κατασκευή 2.000 ειδικά μελετημένων ανοξείδωτων θηκών για τη φύλαξη των κυριοτέρων εγγράφων.
Τέλος, προγραμματίζεται αναβάθμιση της πυροπροστασίας όλης της μονής, σύμφωνα με μελέτες που ήδη ολοκληρώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

7.12. Η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. εορτάζει την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ"

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ, από την Ομοσπονδ...