Ύστερα από οκτώ χρόνια «σιωπής», η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό. Ανανεωμένη, τεχνικά υπερσύγχρονη, γεμάτη μνήμες και θεατρικές προτάσεις, υποδέχεται τους θεατές στο εκ βάθρων ανακαινισμένο κτίριο Τσίλλερ, ένα εξαίρετο νεοκλασικό κτιριακό συγκρότημα, χτισμένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στο κέντρο της Αθήνας.
Η Κεντρική Σκηνή με την προσθήκη του υπερσύγχρονου πύργου σκηνής αποτελεί τώρα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική συνάντηση δύο κόσμων, με διαχωριστική γραμμή την αυλαία.
Η Κεντρική Σκηνή με την προσθήκη του υπερσύγχρονου πύργου σκηνής αποτελεί τώρα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική συνάντηση δύο κόσμων, με διαχωριστική γραμμή την αυλαία.
Το ανακαινισμένο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές τεχνολογικές καινοτομίες ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η χρήση λαμπτήρων υψηλής τεχνολογίας led, φιλικούς προς το περιβάλλον. Πρόκειται για το πρώτο νεοκλασικό κτίριο στην Αθήνα που φωτίζεται εξ ολοκλήρου με led, το πρώτο κτίριο που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον.
Το ερώτημα που μας δημιουργείται είναι γιατί ένα τέτοιο μοναδικό για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας γεγονός έπρεπε να συνδυαστεί με το ανέβασμα μιας παράστασης αισθητικά - κατά τη γνώμη μας - ελεγχόμενης και σίγουρα κατώτερης από την μοναδική θεατρική ιστορία και παρακαταθήκη της χώρας μας. Tο "Πουθενά" (αυτός είναι ο τίτλος του έργου) μπορεί να είναι ένα έργο παραγγελία. Μπορεί να αξιοποιεί τεχνικά τον χώρο-μηχανή μεταβάλλωντάς τον διαρκώς ώστε να καθορίζεται από την ανθρώπινη παρουσία, μπορεί να σημαίνει αμέτρητους τόπους, μπορεί να έχει σχεδιαστεί για να είναι μη-τόπος...
...αλλά δεν μπορεί να σηματοδοτήσει με τη δέουσα ποιότητα την ιστορική συνέχεια ενός τόσο σημαντικού χώρου για τον ελληνικό πολιτισμό, όπως το Εθνικό Θέατρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου