Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Αναγνωρίζει τα λάθη που έκανε στο παρελθόν η Ντόρα Μπακογιάννη; Του Κωνσταντίνου Πολίτη

Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα, www.dorabak.gr, προσκάλεσε σήμερα τους πολίτες, μέσα από ένα βιντεάκι της αναρτημένο στο Youtube, να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός «Forum για την Ελλάδα», δηλώνοντας ως βασική πρόθεσή της να το καταστήσει ένα κίνημα θετικού πολιτικού ακτιβισμού με σκοπό να εκπονήσει ένα «εθνικό σχέδιο αναγέννησης».
Αναλύοντας λίγο αυτή την πλροφορία και θεωρώντας και τον εαυτό μου ως ένας από τους αποδέκτες αυτής της πρότασης θα ήθελα να κάνω κάποιες "ταπεινές" παρατηρήσεις.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή στην οποία τόσο η ένταση των προβλημάτων όσο και η εξάντληση του υπολοιπόμενου χρόνου επίλυσής τους την καθιστούν εποχή των έργων και όχι των λόγων. Η κοινωνία απαιτεί από τον πολιτικό κόσμο να σταθεί, έστω και καθυστερημένα, στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει λύσεις αξιόπιστες και υπεύθυνες. Η μακρά περίοδος κατά την οποία οι πολιτικοί είχαν την πολυτέλεια να κρύβουν τα προβλήματα, να ωραιοποιούν τα δεδομένα και να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες εγκλωβίζοντάς τους σε λαϊκίστικα ψευτοδιλήμματα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. 
Όταν, λοιπόν, οι πολιτικοί πρώτης γραμμής αναζητούν επιπλέον χρονικό περιθώριο για προβληματισμό και προσκαλούν την κοινωνία να συμμετάσχει σε αυτόν δείχνουν ανέτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες, άσχετοι με τις μεθόδους και το σχεδιασμό εξόδου από την κρίση ή και 
α ν έ ν τ ι μ ο ι  αφού εξακολουθούν να κρύβονται μέσα στις διαδικασίες.
Η Ελληνική κοινωνία, ήδη από το φθινόπωρο του 2009, εισήλθε με πρωτοβουλία και ευθύνη του τέως Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ίσως και καθυστερημένα, σε έναν πολιτικά επιβεβλημένο και εθνικά σωτήριο, πλήν όμως επίπονο, επαναπροσδιορισμό των στόχων, των δυνατοτήτων και των αξιών της. Πρώτη πλήρωσε το τίμημα αυτής της επιλογής η παράταξή του, η Νέα Δημοκρατία, η οποία συνετρίβη εκλογικά και απαξιώθηκε πολιτικά και χρεώθηκε την ευθύνη σωρευτικά για τα λάθη μιας ολόκληρης εποχής.
Το γεγονός αυτό όμως προσέφερε στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να ανοίξει, πρώτη και πάλι, την νέα εποχή, την εποχή που από πολλούς οριοθετεί μια Νέα Μεταπολίτευση.
Με πρωτόγνωρες για τα δεδομένα του τόπου μαζικές διαδικασίες έκανε τις επιλογές της με τρόπο υποδειγματικό. Λειτούργησε σαν ένα εξαιρετικά ώριμο FORUM το οποίο επί οκτώ μήνες σφυριλάτησε το ιδεολογικό και πολιτικό του στίγμα για τις επόμενες δεκαετίες. Ασφαλώς και έγιναν και λάθη σε αυτή τη διαδικασία αλλά αυτά δεν ακυρώνουν το μέγεθος του εγχειρήματος και την αξια των αποτελεσμάτων του. Όμως η χρονική διάρκεια του διαλόγου και της εσωτερικής ιδεολογικής  αναζήτησης των πολιτικών και των κομάτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απεριόριστη, δεδομένου ότι κάποια στιγμή πρέπει να αρχίζει και η φάση των έργων...
Ο τόπος δε χρειάζεται πολιτικό ακτιβισμό ούτε μπορεί να ξεπεράσει τα τεράστια δομικά του προβλήματα με το social networking. Πρέπει να ακουμπήσει σε στέρεους σχεδιασμούς και συμπαγείς κοινωνικούς πυλώνες όπως πρέπει να είναι τα κόμματα. Κόμματα που δημιουργούνται από κοινωνικά ρεύματα και όχι από μεμονωμένες προσωπικές φιλοδοξίες, που έχουν τη δύναμη να γράφουν ιστορία και μπορούν να διδάσκονται και να βελτιώνονται από τα λάθη τους. Κόμματα που έχουν συνέχεια και ιδεολογική συνέπεια και περνάνε από γενιά σε γενιά ως πολύτιμη παρακαταθήκη και όχι ως προίκα.  
Θεωρώ την Ντόρα Μπακογιάννη μια πολιτικό υψηλού επιπέδου που έχει να προσφέρει κι άλλες υπηρεσίες στον τόπο. Όμως αξιολογώ την δημιουργία του Forum, ή ακριβέστερα ένος ακόμη Forum, χρονικά λανθασμένη και πολιτικά άχρηστη.
Θα περίμενα από την Ντόρα Μπακογιάννη μια πολιτική τοποθέτηση για το σήμερα και το αύριο του τόπου, που να την καταστήσει ιδεολογικό πρωταγωνιστή και σκαπανέα της εθνικής προσπάθειας εκσυγχρονισμού των θεσμών και επανεκκίνηση της οικονομικής προόδου. 
Το θέλουμε ή όχι, ζούμε στην αμείλικτη εποχή των έργων και είναι εθνικά επιβεβλημένο να αφήσουμε πια τα λόγια...   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

7.12. Η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. εορτάζει την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ"

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ, από την Ομοσπονδ...