Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Νέος Πρόεδρος της ΟΜΣΙΕ ο Γιώργος Ναούμ


Αλλαγή φρουράς σηματοδότησαν οι πρόσφατες αρχαιρεσίες στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, τον κορυφαίο συνδικαλιστικό φορέα των Ελλήνων Ιεροψαλτών.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος Κώστας Ζορμπάς, μετά από μια μάλλον άχρωμη, άοσμη και άγευστη διετή θητεία, παρέδωσε τη σκυτάλη στον διακεκριμένο Ιατρό Γιώργο Ναούμ. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποκτά χαρακτηριστικά ανοίγματος μιας "νέας σελίδας" στην τριακονταετή ιστορική πορεία της Ομοσπονδίας, δεδομένου τόσο του χρονικού πλαισίου στο οποίο συνετελείται όσο και των, από πολλών ετών διατυπωμένων, απόψεων του νέου Προεδρου της.
Είναι γεγονός ότι η απώλεια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου και η ανάρρηση στον σεπτό Αρχιεπισκοπικό Θρόνο του νυν Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου ανέστειλαν οποιαδήποτε συλλογική διαπραγμάτευση του Ιεροψαλτικού κόσμου με τη Διοικούσα Εκκλησία για την βελτίωση των μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων που διέπουν το ιεροψαλτικό λειτούργημα από δεκαετιών.
Ο "Κανονισμός Ιεροψάλτου" που μετά από ατελείωτες συνεδριάσεις σχετικών επιτροπών άφησε ως παρακαταθήκη ο Μακαριστός Χριστόδουλος αποτέλεσε ήδη από την εποχή της ψηφίσεώς του ένα τυπικό ευχολόγιο που... "κοσμεί" έκτοτε τα αρχεία των Ιερών Μητροπόλεων, δεδομένου ότι τα καίρια σημεία που αρχικά περιείχε απαλοίφθηκαν κατά την ψήφισή του λόγω της ανικανότητας του τότε Προέδρου Χρήστου Χατζηνικολάου, ο οποίος προτίμησε να βραβευτεί από την Ιερά Σύνοδο παρά να αντιπαρατεθεί στη διαπραγμάτευση μαζί της.
Το λεγόμενο "Μουσικολογικό" θέμα που αφορούσε στη διδασκαλία και τη νομιμοποίηση τόσο των θεωρητικών απόψεων όσο και της Μεθόδου Διδασκαλίας της Βυζαντινής Μουσικής του αειμνήστου Σίμωνος Καρρά και των μαθητών του, που υπήρξε ιδεολογική σημαία της Προεδρίας Χατζηνικολάου και "στοίχειωσε" τον κλάδο για πολλά χρόνια, οδηγώντας ακόμα και στις αίθουσες των Αθηναϊκών Δικαστηρίων, ατόνισε ελλείψει πραγματικής διάθεσης για επιστημονική αντιπαράθεση δεδομένου ότι αυτή προϋπέθετε μελέτη των πηγών και όχι στείρα συνθηματολογία...
Η έλευση, λοιπόν, του Γιώργου Ναούμ στην ηγεσία της Ομοσπονδίας για τους "παροικούντες" την ψαλτική "Ιερουσαλήμ" προοιωνίζει ένα μετέωρο βήμα στην ιστορική εξέλιξη του ιεροψαλτικού Συνδικαλισμού.
Ο νέος Πρόεδρος αντιπαθεί το στείρο συνδικαλισμό, τον θεωρεί εν πολλοίς ξεπερασμένο και ανίκανο να απιλύσει τα καίρια και άλυτα προβλήματα του κλάδου. Από την άλλη, αν και κλασικός ψάλτης, δε φοβάται τον καλλιτεχνικό διάλογο με την καινοτομιά και δε διστάζει να συνεργάζεται, στη Σχολή που προσφάτα ίδρυσε, με τους κορυφαίους μαθητές του Σίμωνα Καρρά.
Προφανώς μπαίνουμε σε μια εποχή που τα ιεροψαλτικά θέματα αρχίζουν να αποκτούν ξανά ενδιαφέρον...

1 σχόλιο:

ΕΜΑΝΟΥΗΛ ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ είπε...

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε διάβασα τις σκέψεις σας και ομολογώ τις βρήκα πολύ μελετημένες και αξιόλογες αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τη μόρφωση που κουβαλάει ο καθένας και δεν εννοώ σπουδές γιατί άλω σπουδή άλω μόρφωση γιατί ειδικά σήμερα σπουδάζουν πολλοί μορφωμένοι ώμος είναι ελάχιστοι όπως λέτε στο κείμενο σας για εκείνους που έχουν πτυχία έχω συναντήσει στο αναλόγιο ανθρώπους με πτυχία που όχι δεν γνωρίζουν να ψάλουν αλλά ούτε ανάγνωση απλή να κάνουν γιατί πρώτα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν για να μάθουν και να ψάλουν αλλά παίρνοντας ένα πτυχίο που δεν γνωρίζω πώς το πήραν αποκτούν μία αλαζονεία γιατί νομίζουν ότι με το πτυχίο και μόνο εξασφάλισαν τα πάντα κάποτε όταν ήμουν και εγώ στα πρώτα μου βήματα μου είχε πει ένας παλιός ψάλτης που δεν είναι σήμερα εν ζωή παιδί μου όσο και να, πα, βου, γα, δι, ζω, νίζεις αν δεν καθίσεις στο αναλόγιο δίπλα σε πεπειραμένο ψάλτη δεν θα μάθεις να ψάλεις και αυτό ακολούθησα έχω σήμερα τριάντα χρόνια στο αναλόγιο πτυχίο δεν έχω γιατί νομίζω ότι μόνο με το πτυχίο δεν γίνεσαι ψάλτης να είστε καλά ο Θεός να σας δύναμη στο δύσκολο έργω σας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ

7.12. Η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. εορτάζει την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ"

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ, από την Ομοσπονδ...