Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

 
 
Ο Άγγελος Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1937 στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα ψαλτικά νάματα έλαβε από τον παππού του, τοπικό ψάλτη  εκπαιδευμένο στο άγιον Όρος, Βασίλειο Γηραλέο. Το 1951, ο ήδη εμφανής ζήλος του για την ψαλτική και η θεία πρόνοια οδήγησαν τον νεαρό Άγγελο στον Αθανάσιο Καραμάνη, στον οποίο μαθήτευσε. Έτσι, το 1954, σε ηλικία 17ετών, άρχισε την ψαλτική του διακονία από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης Εδέσσης, όπου παρουσίασε αξιόλογη δράση με πολλούς μαθητές και μεγάλο χορό, ώστε το 1963 που επισκέφτηκε την Έδεσσα ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης κυρός Αθηναγόρας, στη Θεία Λειτουργία, και την ώρα της ομιλίας του τόνισε: «Γέροντα αδελφέ, στην Μητρόπολη σας η Βυζαντινή Μουσική ζει από τον νεαρό Πρωτοψάλτη σας» και τον χειροθέτησε Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας (1961-1963) έψαλλε ως πρωτοψάλτης της Μητροπόλεως Κιλκισίου, επί αρχιερατείας του κυρού Ιωακείμ. Άργοτερα, το 1964 ήρθε στη Λάρισα, όπου αρχικά έψαλλε στον Ιερό Ναό της Παναγίας – της Ζωοδόχου Πηγής – επί τρία χρόνια και λίγο αργότερα, το 1967, διορίστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2008.
Υπήρξε επί μακρόν Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λαρίσης και Περιχώρων, αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. (Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος), της οποίας διετέλεσε και  Α΄ Αντιπρόεδρος. Ήταν έγγαμος και τρίτεκνος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

7.12. Η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. εορτάζει την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ"

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ, από την Ομοσπονδ...