Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

«Πρόσωπα και Παράδοση» ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Β 15.11.2013



Αναρτώ τη δεύτερη, κατά σειρά, Εκπομπή "Πρόσωπα και Παράδοση" στην οποία είχα την τιμή να φιλοξενηθώ τόσο με την ιδιότητα του Πρωτοψάλτη και Δασκάλου της Ψαλτικής Τέχνης όσο και του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.).

Η Εκπομπή «Πρόσωπα και Παράδοση» παρουσιάζει προσωπικά μονοπάτια συμμετοχής, αναζήτησης και δημιουργίας ανθρώπων που αγάπησαν την Βυζαντινή και Δημώδη μουσική του Τόπου μας και
μεταδίδεται από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος κάθε Παρασκευή στις 16:00.
Eιμελούνται και παρουσιάζουν ο Πανοσιολογιώτατος Ατχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Νάκος, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αεχιεπισκοπής Αθηνών και ο μουσικότατος και λίαν αγαπητός Γεώργιος Δεμελής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας «Κανών» της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στα πλαίσια των δύο Εκπομπών κατεβλήθη η προσπάθεια να τεθούν ζητήματα, στον δημόσιο Ιεροψαλτικό διάλογο, που ελλείπουν αν και είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όπως
  • Η ανάγκη για αναδιοργάνωση της Συλλογικής Οργάνωσης των Ιεροψαλτών, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο, μέσα από την Ίδρυση Συλλόγων Ιεροψαλτών στις 11 όμορες Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής,
  • Η θέση της Βυζαντινής Μουσικής στο σύγχρονο πολιπολιτισμικό περιβάλλον και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της μέσα από το διεθνές πλαίσιο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO,
  • Η προσπάθεια θεσμικής θωράκισης του Ιεροψαλτικού Λειτουργήματος μέσα από την θεσμοθπετηση ενός σύγχρονου Επαγγελματικού Περιγράμματος που θα πρέπει να εκπονηθεί σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης και Επαγγελματικών Προσόντων,
  • Η συνεργασία με την Εκκλησία και την Πολιτεία προκειμένου η Βυζαντινή Μουσική να αποκτήσει εξωστρέφεια και να συμπεριληφθεί στα πλάνα ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού και πολλά άλλα.
Εν τέλει θεωρώ ότι αυτό που θα ήθελα να μείνει από τις Εκπομπές αυτές είναι ότι "ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη... "
Χωρίς συλλογικότητα δεν επιτυγχάνεται τίποτα!
Τέλος, να απευθύνω ενα μεγάλο ευχριστώ στους δύο εκλεκτούς φίλους για την φιλοξενεία και το δημόσιο βήμα.

Κωνσταντίνος Πολίτης


Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η Βυζαντινή Μουσική στο προσκήνιο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑΣ
(ASBMH)

4
η ΣΥΝΕΔΡΙΑ 2013ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟΥΗΛ ΒΡΥΕΝΝΙΟ10 - 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2013 Παιανία, Αττική, Ελλάς
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ξεκίνησαν οι εργασίες, στην Παιανία, του Δ΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου με θέμα τον Βυζαντινό Μουσικό Πολιτισμό, που συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το 2007 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε δυό χρόνια, με ευρύ πρόγραμμα επιστημονικών ανακοινώσεων, χορωδιακών εσπερίδων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και μορφωτικών επισκέψεων. Το εφετινό Συνέδριο, που είναι αφιερωμένο στον μέγιστο τον Μουσικοδιδασκάλων, μαθηματικό, αστρονόμο, μουσικό, ποιητή και διπλωμάτη Μανουήλ Βρυέννιο, προτάσσει στο γενικό πρόγραμμά του την ειδική ημερίδα εργασιών με θέμα:
 
«Ιστορικές Μορφές: Μελουργοί - Ποιητές - Διδάσκαλοι»
Το Συνέδριο τελεί υπό την επιστημονική διεύθυνση του Αμερικανικού Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας (ASBMH), με τη συνεργασία του Προγράμματος Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πίττσμπουργκ των Η.Π.Α. και με τη διοργανωτική και συμβουλευτική αρωγή (υποστήριξη) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης και Έρευνας του Πολιτισμού του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους στη Ευρώπη (EUARCE). Ευχαριστούμε πάρα πολύ την ευγενή προσφορά του ΑΙΤ (Athens Information Technology) για τους συνεδριακούς χόρους.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης στην Παιανία
 
Το Συνέδριο, φέτος,  τελεί υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Δήμου Παιανίας Αττικής.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ύβρις - Άτις - Νέμεσις – Tίσις. Αλήθεια πού βρισκόμαστε σήμερα;

Νέμεσις, -εως (η)· αρχ.,
η αγανάκτηση του ανθρώπου κατά του παρ’ αξία ευτυχούντος· κατά τον Αριστοτέλη είναι αρετή, ως μεσότητα κειμένη μεταξύ δύο ακροτήτων, φθόνου και χαιρεκακίας, «λύπη ἐπὶ τῷ ἀναξίως εὐπραγοῦντι» ║ η τιμωρός δύναμη η επερχόμενη κατά του αδικήσαντος, ή αλλιώς θεία δίκη.
Νέμεσις [Μυθολ.] Μία των θεοτήτων της ελληνικής μυθολογίας. Στον Όμηρο είναι ακόμη αυτή απλώς ηθικό αίσθημα, που όφειλε την προέλευσή του στην περί διανομής μεταξύ Διός και Προμηθέως των αγαθών παράδοση, κατά την οποίαν ο κλήρος των ανθρώπων είναι τα δεινά με ελάχιστη ανάμειξη αγαθών. Περί αυτούς είναι όρια και φραγμοί, τους οποίους δεν δύνανται να υπερβούν, Ο αποπειραμένος να υπερβεί τον φραγμό του ηθικού νόμου εμφανίζεται στους οφθαλμούς των ανθρώπων ως υβριστής του θείου, και την ύβρη αυτή αποδοκίμαζε το αίσθημα της νεμέσεως, της αποδοκιμασίας δηλαδή από του βαθμού της αγανακτήσεως δια μία πράξη εγκληματική μέχρι του ενδομύχου ψόγου δι’ εν ελαφρό πταίσμα. Η παράβαση καθήκοντος, οφειλομένου εις γονείς, άρχοντας ή πρεσβυτέρους, και γενικά πάσα υπερβολή προκαλούσε την νέμεση. Εις την νέμεση και την αιδώ των ανδρών έκαναν επίκληση οι αρχηγοί των Αχαιών, οσάκις ήθελαν να παρορμήσουν αυτούς σε γενναία τινά πράξη. Ο φόβος της προκλήσεως της θείας ταύτης οργής υπήρξε η αρχή της λατρείας και της προσωποποιήσεως αυτής στην θεότητα Νέμεση, την αποδοκιμάζουσαν πάσα βία και πάσα ύβρη. Ύβρης δε ήταν και πάσα υπέρμετρος ευτυχία, διότι ο κάτοχος ταύτης από ανθρώπου ανυψώνονταν στο επίπεδο των θεών, των οποίων και μόνον ήταν κλήρος η διαρκής ευτυχία. Έτσι από τον Ησίοδο και εφεξής η προσωποποιηθείσα νέμεση γίνεται θυγάτηρ της Νυκτός ή της Νυκτός και του Ερέβους, όπως όλες οι ολέθριες δια τον άνθρωπο δυνάμεις, ή του Ωκεανού, εις δήλωση ότι ήταν εκ των αρχαιοτάτων, θεοτήτων, και μήτηρ, δια της ενώσεως της μετά του Διός, της Ελένης (κατά τον ποιητή των Κυπρίων επών), προς δήλωση, δια της μυθολογικής αυτής γλώσσας, ότι πηγή πασών των ανθρωπίνων δυστυχιών είναι η οργή των θεών, ή τής Δίκης, προς δήλωση ότι η θεία οργή, ως δικαία οργή, ως δικαία θεότητα, στρέφεται μόνον κατά των αλαζόνων και ασεβών. Διά τον αυτό λόγο η Νέμεσις ως θεά ευρίσκεται εις σχέση με την Θέμιδα, θεά της παγκοσμίου τάξεως, και ταυτίζεται με την Αδράστεια, ανατολική θεότητα, σημαίνουσα, κατά τους αρχαίους Έλληνας, το αναπόφευκτο, την οποία βραδύτερον κατέστησαν εν των επιθέτων της Νεμέσεως, πλάσαντες τον μύθο ότι ονομάσθηκε η θεά Αδράστεια, διότι ο Άδραστος πρώτος ανέγειρε στην Νέμεση ναό στη αρχαία Ελλάδα (Στρ. C. 588)
Αρχαιότατος τόπος λατρείας της Νεμέσεως ήταν ο Ραμνού της Αττικής, ένθα υπήρχαν ναοί και βωμοί αυτής. Πλην του Ραμνούντος ελατρεύονταν η Νέμεση εν Σμύρνη, ένθα υπήρχε ιερό των Νεμέσεων και «ξόανα ἁγιώτατα» (Παυσ. Ι. 33,7), διότι οι Σμυρναίοι πίστευαν ότι ήσαν δυο Νεμέσεις, θυγατέρες του Ωκεανού και της Νυκτός. Επίσης στην Πάτρας, ένθα υπήρχε επίσης ναός αυτής και άγαλμα εκ λίθου λευκού, και αλλαχού. Εντός του νεότερου, των δύο ναών της Νεμέσεως στη Ραμνούντα υπήρχε το δεκάπηχυ (4,50 μ. περίπου) εκ λευκού μαρμάρου της Πάρου άγαλμα της, έργο του μαθητού του Φειδία Αγορακρίτου. Το άγαλμα τούτο, το οποίο, κατά την παράδοση, είχε γλυφή επί του μαρμάρου, το οποίο είχαν κομίσει οι Πέρσες εκ Πάρου εις Μαραθώνα διά ν’ ανεγείρουν τρόπαιο νίκης, βέβαιοι όντες περί αυτής, απεικόνιζε την Νέμεση ορθή και κρατούσαν φιάλη εν τη δεξιά και κλάδο μηλέας στην αριστερά. Ο στέφανος της κεφαλής του αγάλματος κοσμούνταν με περίοπτους Νίκας και ελάφια, το δε βάθρο με ανάγλυπτες παραστάσεις, στις οποίες απεικονίζονταν η Λήδα προσάγουσα την Ελένη προς την Νέμεσιν και εκατέρωθεν της παραστάσεως αυτής οι Διόσκουροι, ο Αγαμέμνων, ο Μενέλαος, ο υιός του Αχιλλέα Πύρρος και άλλοι. Το άγαλμα ήταν τόσον τέλειο, ώστε πολλοί απέδιδαν αυτό εις τον Φειδία, με την εισήγηση του οποίου και έλαβε το μάρμαρο την μορφή της Νεμέσεως, ως θεάς τιμωρού της αλαζονείας και ύβρεως των Περσών. Του αγάλματος τούτου διασώθηκε τμήμα της κεφαλής, αποκείμενο στο Βρεττανικό μουσείο, και τεμάχια τίνα εκ του βάθρου, αποκείμενα στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο. Στα εν Σμύρνη  αγάλματα των απεικονίζονταν οι Νεμέσις κρατώντας πήχη, εις δήλωση του μέτρου το οποίο τηρούσαν σε επιβολή της τιμωρίας, και χαλινό, προς δήλωση της χαλιναγώγησης των ανθρώπων και συγκρατήσεως αυτών από της υπερβολής. Σε μερικά μετάλλια από την Σμύρνη η Νέμεση απεικονίζεται μετά της Αδράστειας, φερόμενη επί άρματος γρυπών και φέρουσα τον δείκτη της δεξιάς επί του στόματος, εις δήλωση ότι ο άνθρωπος οφείλει να συγκρατεί την γλώσσα του, διά να μη επισύρει εναντίον του την οργή της Νεμέσεως. Εκτός των ειρημένων μεταλλίων διασωθήκαν παραστάσεις της Νεμέσεως και επί δύο αγαλμάτων αποκειμένων στο μουσείο της Ολυμπίας, ανάγλυφων εκ Θεσσαλονίκης και Θάσου, και επί νομισμάτων και δακτυλιολίθων. Κατά τους μεταγενεστέρους της αρχαιότητος χρόνους η Νέμεσις συνδέθηκε και προς την Τύχη και τον Έρωτα- δια τούτο και απεικονίζονταν και αυτή, ως ο Έρως, πτερωτή.
Η Νέμεσις, ως αγανάκτηση δια πάσα παράβαση καθήκοντος και αποδοκιμασία πάσης πράξεως απρεπούς, δεν έπαυσε να είναι σπουδαίο ελατήριο του ηθικού αγαθού και κατά τους μεταγενεστέρους των ομηρικών χρόνους, ως μαρτυρούν τα έργα των τραγικών (του Αισχύλου ιδίως), των φιλοσόφων (του Πλάτωνος) και των ρητόρων (του Ισοκράτους).
Βιβλιογραφία
1. Chr. Walz, De Nemesi Graecorum
2. Tournier, Nemesis et la jalousie des dieux
3. Η.  Posnansky. Nemesis und Adrasteia.
4. L. Schmidt, Η ηθική των αρχαίων Ελλήνων (μετάφ.στο βιβλίο Μαρασλή Δ. Ι. Ολυμπίου)
5. Χρ. Τσούντα, Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης
6. Roscher, Mythol. Lexicon. Nemesis n. a.
Πηγή: Καψάλης Γερ. Δ., Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Μέσης Εκπαίδευσης, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τόμος Ιη΄, σσ. 185-186

Νέμεσις
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η θεά Νέμεσις κρατώντας τον τροχό της τύχης, ενώ με το δεξί της πόδι πατάει στο κεφάλι ηττημένου αντιπάλου. Η περίτεχνη κόμμωση και τα χαρακτηριστικά του προσώπου της θυμίζουν τη ρωμαία αυτοκράτειρα Φαουστίνα Α'. Ρωμαϊκό αγαλματίδιο, περ. 150 μ.Χ.
Ελάχιστα γνωρίζουμε για τη Νέμεσι, αυτή την αρχαιότατη θεότητα, που προσδιορίζεται άλλοτε ως Ιχναίη, άλλοτε ως Αδράστεια ή Ραμνουσία. Η ετυμολογία, η ρίζα του ονόματος «νέμω», δήλωνε αρχικά τη δίκαιη διανομή, τη μοιρασιά που γίνεται βάσει νόμιμης εξουσίας. Με τον καιρό απέκτησε τη σημασία της ανάληψης δικαστικής δράσης εκ μέρους της εξουσίας, ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Ως λέξη η «Νέμεσις» έχει αντικειμενική αξία και όχι υποκειμενική. Αναφέρεται στο φορέα της εξουσίας που την ασκεί. Μεταφορικά λέγοντας «Νέμεσι» εννοούμε τη θεία δίκη.
Ήταν η Νύχτα σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου και τον Παυσανία, που δίχως σύντροφο αρσενικό γέννησε την Νέμεσι, για να κρατά σε ισορροπία τις ανθρώπινες υποθέσεις. Στα Διονυσιακά του Νόννου έχουμε μια διαφορετική άποψη, που θέλει την Νέμεσι κόρη του Ωκεανού, ενώ ο Υγίνος την περιγράφει ως δημιούργημα του Ερέβους και της Νύχτας.
Ονομαζόταν, επίσης, Ραμνουσία, εξαιτίας ενός αγάλματος και ενός ναού της στον Ραμνούντα, χωριό της βόρειας Αττικής. Το επίθετο Αδράστεια που της αποδόθηκε, «εκείνη από την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει», ανήκε μάλλον αρχικά στη φρυγική θεότητα Κυβέλη και της αποδόθηκε μεταγενέστερα. Η Νέμεσις ως θεότητα προσωποποιούσε μαζί με άλλες (Θέμιδα, Ειμαρμένη κ.ο.κ.) την έννοια της δικαιοσύνης και αποκαθιστούσε την τάξη (της φύσης, της ανθρώπινης κοινωνίας, του κόσμου), όταν αυτή διασαλευόταν. Τότε τιμωρούσε την υπεροψία και την αλαζονεία των ανθρώπων (την ύβριν). Αν κάποιος αδικεί τους άλλους συνεχώς, και κάποια στιγμή η ίδια η ζωή του θέσει οδυνηρό φρένο στη στρεβλή πορεία του, τότε μιλάμε για «θεία δίκη».
Το μυθολογικό πλαίσιο
Ας δούμε όμως το μυθολογικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η Νέμεσις. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι υπήρχε ναός αφιερωμένος στη θεά στη Σμύρνη. Ορισμένοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και ο Απολλόδωρος, γράφουν πως η Νέμεσις όταν ενώθηκε με τον Δία, γέννησε την Ελένη. Παρόλο που η Νέμεσις υπέστη μεγάλη καταδίωξη για να αποφύγει τον πόθο του Δία, ενώθηκε μαζί του με τη μορφή χήνας, όταν ο Δίας είχε τη μορφή κύκνου. Κατά την καταδίωξή της πέρασε η Νέμεσις χώρες και ηπείρους, θάλασσες όπου μεταμορφώνονταν σε ψάρι, και γενικά άλλαζε εκείνη συνέχεια μορφή. Η Νέμεσις γέννησε ένα αυγό το οποίο βρήκε στο δάσος ένας βοσκός και το έδωσε στη Λήδα. Η Λήδα το έκλεισε σε ένα ερμάρι και όταν γεννήθηκε η Ελένη, την ανέθρεψε σαν κόρη της. Υπάρχουν άλλες δύο εκδοχές για το αυγό αυτό:
    ότι ο Ερμής το έριξε στον κόρφο της Λήδας
    ότι έπεσε από τον ουρανό.
Υπάρχει και μια άλλη άποψη της μυθολογικής διαδρομής της Νέμεσης. Λεγόταν πως από την ένωση του Ταρτάρου και της Νέμεσης γεννήθηκαν οι Τελχίνες. Τα ονόματά τους ήταν Χρυσός, Άργυρος και Χαλκός, από τα μέταλλα που είχαν ανακαλύψει ή κατά τον Βακχυλίδη Ακταίος, Μεγαλήσιος, Ορμενός και Λύκος. Οι Τελχίνες ήταν μάγοι και προκαλούσαν βροχή, χαλάζι, χιόνι και κεραυνούς. Ήταν πνεύματα της φωτιάς-ηφαιστειακά, από ρίζες έφτιαχναν φίλτρα θαυματουργά και κατείχαν τρομερές δεξιότητες. Περιγράφονται ενίοτε δίχως χέρια ή πόδια. Ήταν όντα αμφίβια και είχαν κάτι από άνθρωπο και κάτι από ψάρι, σαν τον Όανες της σουμερο-βαβυλωνιακής μυθολογίας. Τους περιέγραφαν με μεμβράνη στα δάχτυλα και φημισμένες οικογένειες ισχυρίζονταν ότι κατάγονταν από τη γενιά τους.
Σύμβολα
Σύμβολα της θεάς είναι ο πήχυς και το χαλινάρι. Τα σύμβολα αυτά είναι ενδεικτικότατα της λειτουργίας της να προσμετρά τις ανθρώπινες σκέψεις, συναισθήματα, δράσεις και να θέτει ένα όριο στην αχαλίνωτη ασυδοσία του εγωισμού των ανθρώπων. Έτσι η έπαρση των θνητών έναντι των Κοσμικών Νόμων (ύβρις) και η κατάφωρη αδιαφορία για το Κοινό Καλό, σαρώνονται με τη δράση της Νέμεσης και εδώ μοιάζει με Συμπαντική Ζυγαριά που απονέμει αέναα Δικαιοσύνη.
Ορφικός Ύμνος
Εσένα τη Νέμεση καλώ,
τη βασίλισσα την πανίσχυρη,
μέσω της οποίας αποκαλύπτονται οι πράξεις των θνητών ανθρώπων,
την αιώνια, την αξιοσέβαστη, με την απεριόριστη όραση,
εκείνη που αγαλιάζει με το ορθό και το δίκαιο
[...]σε κάθε θνητό είναι γνωστή η επιρροή σου,
και οι άνθρωποι βογγούν πίσω από τα δίκαια δεσμά σου,
γιατί κάθε σκέψη καλά κρυμμένη στο μυαλό,
ξεκάθαρα αποκαλύπτεται στη θέα σου.
[...] Έλα ευλογημένη και ιερή Θεά, εισάκουσε την προσευχή μου,
και βάλε στη φροντίδα σου τη ζωή του πιστού σου,
την αγαθοεργή σου βοήθεια δώσε στην ώρα της ανάγκης,
και άφθονη ισχύ στη δύναμη της λογικής,
τις σκέψεις τις ασεβείς, τις αλαζονικές και τις χαμερπείς διώξε μακριά.
–Ορφικός Ύμνος 61 στην Νέμεσι
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
    Στράβων 9.1.17
    Απολλόδωρος 3.127f
    Υγίνου, Αστρονομία, 2.8
    Ησίοδου, Θεογονία, 223
    Παυσανίας, 7.5.3
    Νόννου, Διονυσιακά, 48.375
    Βακχυλίδης, Αποσπ.
    Ομηρικός Ύμνος III στον Δήλιο Απόλλωνα 89f
    Ορφικός Ύμνος 61 στην Νέμεσιν
    Greek Lyric IV, Βακχυλίδης Αποσπ. 52 (από τον Τζέτζη περί Θεογονίας)
    Dr. Vollmer's Wörterbuch der Mythologie aller Völker, Stuttgart: Hoffmann'sche Verlagsbuchhandlung, 1874.
    Λεξικόν Σουΐδα, λήμμα: Ραμνουσία Νέμεσις

Ύβρις
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ύβρις ήταν βασική αντίληψη της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων. Όταν κάποιος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τη δύναμή του (σωματική[1], αλλά κυρίως πολιτική[2], στρατιωτική[3] και οικονομική[4]), συμπεριφερόταν με βίαιο, αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους άλλους, στους νόμους της πολιτείας και κυρίως απέναντι στον άγραφο θεϊκό νόμο -που επέβαλλαν όρια στην ανθρώπινη δράση-, θεωρούνταν ότι διέπραττε «ὓβριν», δηλ. παρουσίαζε συμπεριφορά με την οποία επιχειρούσε να υπερβεί τη θνητή φύση του και να εξομοιωθεί με τους θεούς[5], με συνέπεια την προσβολή και τον εξοργισμό τους.
Η βίαια, αυθάδης και αλαζονική αυτή στάση/συμπεριφορά, που αποτελούσε για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο παραβίαση της ηθικής τάξης και απόπειρα ανατροπής της κοινωνικής ισορροπίας και γενικότερα της τάξης του κόσμου, πιστευόταν ότι (επαναλαμβανόμενη, και μάλιστα μετά από προειδοποιήσεις των ίδιων των θεών[6]) οδηγούσε τελικά στην πτώση και καταστροφή του «ὑβριστοῦ»[7] (ὓβρις > ὑβρίζω > ὑβριστής).
Αποδίδοντας την αντίληψη σχετικά με την ύβρη και τις συνέπειές της, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στην αρχαιότερή της μορφή, με το σχήμα ὓβρις→ἂτη→νέμεσις→τίσις[8] μπορούμε να πούμε ότι οι αρχαίοι πίστευαν πως μια «ὓβρις»[9] συνήθως προκαλούσε την επέμβαση των θεών, και κυρίως του Δία, που έστελνε στον υβριστή την «ἂτην»[10], δηλαδή το θόλωμα, την τύφλωση του νου. Αυτή με τη σειρά της οδηγούσε τον υβριστή σε νέες ύβρεις, ώσπου να διαπράξει μια πολύ μεγάλη α-νοησία, να υποπέσει σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα, το οποίο προκαλούσε την «νέμεσιν»[11], την οργή και εκδίκηση δηλαδή των θεών, που επέφερε την «τίσιν»[12], δηλ. την τιμωρία και τη συντριβή/καταστροφή του.
Από την κλασική εποχή και μετά, σε πολλές περιπτώσεις οι έννοιες Άτη, Δίκη και Νέμεσις φαίνεται να αποκτούν στη συνείδηση των ανθρώπων ισοδύναμη σημασία, αυτήν της θείας τιμωρίας.
Η λέξη ύβρις πέρα από τη λόγια νεοελληνική χρήση της με τις σημασίες «βρισιά» (κυρίως στον πληθυντικό αριθμό «ύβρεις») και συνακόλουθα «κάτι που θίγει την τιμή και την αξιοπρέπεια κάποιου» -οι οποίες είναι φυσιολογικές εξελίξεις της αρχαίας σημασίας-, αρκετές φορές χρησιμοποιείται και στην εποχή μας, σε πιο προσεγμένο επίπεδο λόγου, με την αρχαιοελληνική σημασία της για να χαρακτηρίσει ανάλογες αλαζονικές συμπεριφορές συνανθρώπων μας.
Πρωτογενείς πηγές
    ↑ ἄνασσα, τοῖς ἄλλοισιν Ἀργείων πέλας ἵστω, καθ᾽ ἡμᾶς δ᾽ οὔποτ᾽ ἐκρήξει μάχη. Σοφοκλής, Αίας, 774-775
    ↑ οὒ τοῦ κρατοῦντος ἡ πόλις νομίζεται; Σοφοκλής, Αντιγόνη, 738
    ↑ εἰ δέ κε μὴ δώωσιν ἐγὼ δέ κεν αὐτὸς ἕλωμαι ἢ τεὸν ἢ Αἴαντος ἰὼν γέρας, ἢ Ὀδυσῆος ἄξω ἑλών·· ὃ δέ κεν κεχολώσεται ὅν κεν ἵκωμαι.Ομήρου Ιλιάς, Oxford University Press, Α 137-139
    ↑ Ηρόδοτος, Ιστοριών α΄(Κλειώ), 30, 34.1
    ↑ ὅστις ἀνθρώπου φύσιν βλαστὼν ἔπειτα μὴ κατ᾽ ἄνθρωπον φρονῇ. Σοφοκλής, Αίας, 760-761
    ↑ ἐπεὶ πρό οἱ εἴπομεν ἡμεῖς, Ἑρμείαν πέμψαντες. Ομήρου Οδύσσεια, Oxford University Press, α 37-38
    ↑ ἐκ γὰρ Ὀρέσταο τίσις ἔσσεται Ἀτρεΐδαο, ὁππότ᾽ ἂν ἡβήσῃ τε καὶ ἧς ἱμείρεται αἴης. ὣς ἔφαθ᾽ Ἑρμείας, ἀλλ᾽ οὐ φρένας Αἰγίσθοιο πεῖθ᾽ ἀγαθὰ φρονέων· νῦν δ᾽ ἁθρόα πάντ᾽ ἀπέτισεν. Ομήρου Οδύσσεια, Oxford University Press, α 40-43
    ↑ ὓβρις γὰρ ἐξανθοῦσ’ ἐκάρπωσε στάχυν ἂτης, Αισχύλος, Πέρσαι, 821-822
    ↑ Αισχύλος, Επτά επί Θήβας, έκδ. Herbert Weir Smyth, 423-446
    ↑ πρέσβα Διὸς θυγάτηρ Ἄτη, ἣ πάντας ἀᾶται, οὐλομένη· τῇ μέν θ᾽ ἁπαλοὶ πόδες· οὐ γὰρ ἐπ᾽ οὔδει πίλναται, ἀλλ᾽ ἄρα ἥ γε κατ᾽ ἀνδρῶν κράατα βαίνει βλάπτουσ᾽ ἀνθρώπους. Ομήρου Ιλιάς, Oxford University Press, Τ 91-94
    ↑ τοιοῖσδέ τοι λόγοισιν ἀστεργῆ θεᾶς ἐκτήσατ᾽ ὀργήν, οὐ κατ᾽ ἄνθρωπον φρονῶν. Σοφοκλής, Αίας, 776-777
    ↑ Ζεῦ πάτερ, ἦ ῥα ἔτ᾽ ἔστε θεοὶ κατὰ μακρὸν Ὄλυμπον, εἰ ἐτεὸν μνηστῆρες ἀτάσθαλον ὕβριν ἔτισαν. Ομήρου Οδύσσεια, Oxford University Press, ω 351-352
Δευτερογενείς πηγές
1. A. Lesky, Ιστορία της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας, μετάφρ. Α. Τσοπανάκη, Αδελφοί Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1985, 5η έκδ., σελ. 120, 194-196, 229, 356-357, 399, 401, 522, 831
2. C.M.Bowra, Οι τραγωδίες του Σοφοκλή, Αντιγόνη, Οιδίπους Τύραννος, μετάφρ. Αικ. Τσοτάκου-Καρβέλη, Κώδικας, Θεσσαλονίκη, 1990 

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

"ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΘΕ ΔΙΑ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ!..." (Μένιος Κουτσόγιωργάς)

Του Κωνσταντίνου Πολίτη
 
Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις προϋποθέσεις απονομής σε έναν κομματικό μηχανισμό του ιερού δικαιώματος συμμετοχής στην κοινοβουλευτική ζωή του τόπου, θεωρώ ότι κάθε ενδιαφερόμενος αρκεί να απαντήσει στα παρακάτω δέκα ερωτήματα...:
1. Tαυτίζει το Έθνος με τον Λαό;
2. Ταυτίζει την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της;
3. Ταυτίζει την Πολιτεία με τους Πολίτες της;
4. Ταυτίζει την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία;
5. Ταυτίζει την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό;
6. Ταυτίζει την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη;
7. Έχει την πρόθεση να αποτελέσει ένα μηχανισμό με τον οποίο οι ολιγώτεροι και οι επώνυμοι θα καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, θα εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν - και σε τελική ανάλυση θα υπηρετούν πραγματικά τους περισσότερους και τους ανωνύμους;
8. Προτίθεται να επιλέγει και να συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα; Και να προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες.
9. Είναι αποφασισμένος να αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος - που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας - και να προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος;
10. Αποδέχεται εμπράκτως το γεγονός ότι η ελεύθερη οικονομία δεν μπορεί να αποκλείσει την διεύρυνση του οικονομικού τομέως τον οποίο ελέγχει το κράτος; Ότι και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ημπορεί να βρει την δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρυτέρων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος; Ότι κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς της οικονομικής ευημερίας; Nα αισθάνεται ήσυχος για το μέλλον του και για το μέλλον των παιδιών του;

Θεωρώ ότι τότε ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ μπορεί να λέγεται δημοκρατικό κόμμα που συμμετέχει στην πολιτική ζωή μιας δημοκρατικής και ελεύθερης χώρας.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ψάχνω τις τελευταίες μέρες και ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΜΜΑ....
α βασικά αυτά ερωτήματα έθετε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Οκτώβριο του ’74, στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας και θεωρώ ότι παραμένουν περισσότερο επίκαιρα από ποτέ...)

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Διεθνής Ημερίδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον Λυκούργο Αγγελόπουλο

Με επιτυχία και τη μεγάλη συμμετοχή μουσικών και φοιτητών, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διεθνούς Ημερίδας, την Τρίτη 23 Απριλίου προς τιμήν του διαπρεπούς Πρωτοψάλτου και Χοράρχου, Λυκούργου Αγγελόπουλου. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Ημερίδας, είχε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
DSC01210
Ο κ. Λυκούργος Αγγελόπουλος εν μέσω των δύο ομοτέχνων του κ.Χασανίδη Ιωάννη και π. Σπυρίδωνα Αγιορείτη
Το πρόγραμμα της ημερίδας άνοιξε η Πρόεδρος του Τμήματος, αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Ευανθία Νίκα-Σαμψών, η οποία παρουσίασε τον τιμώμενο και εξήρε το έργο του.
Κατά την πρώτη συνεδρία το λόγο έλαβαν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι των βυζαντινών μουσικολογικών και μουσικών αντικειμένων. Η κ. Αλεξάνδρου Μαρία μίλησε για το πολυσχιδές μελουργικό και επιστημονικό έργο του κ. Λυκούργου Αγγελόπουλου, ενώ ο κ. Μανουήλ Γιαννόπουλος στην από στήθους ομιλία του επεσήμανε τη «μουσική ανεξιθρησκεία» που εισήγαγε στις ραδιοφωνικές εκπομπές του ο κ. Αγγελόπουλος, καθώς και το πλούσιο αρχειακό υλικό που συγκέντρωσε και τις σημαντικές μουσικές καταγραφές που έκανε από αγιορείτες ψάλτες. Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο π. Νεκτάριος Πάρης ο οποίος μίλησε για την χειρονομική δεινότητα του κ. Αγγελόπουλου και τους μουσικολογικούς δρόμους που άνοιξε.
DSC01196
Ο κ.Αγγελόπουλος με την επίκουρη καθ. κ. Αλεξάνδρου Μαρία και τα μέλη της Ομάδος Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής του Τ.Μ.Σ.
Οι επιστημονικές ανακοινώσεις στράφηκαν κατόπιν στο πολύπτυχο καλλιτεχνικό και επιστημονικό έργο του κ. Αγγελόπουλου, έτσι όπως φάνηκε από τις εμφανίσεις της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εντύπωση προκάλεσε η διαδικτυακή απευθείας σύνδεση με το Ιάσιο και τη χορωδία «Βυζάντιον», η οποία απέδωσε από κοινού με το Λυκούργο Αγγελόπουλο (από παλαιά λήψη) το κοινωνικό σε πλ. α΄,του μαΐστορος αγ. Ιωάννη Κουκουζέλη.
Το επιστημονικό μέρος έκλεισε με τη θεματική που εξέτασε τη συμβολή του Λυκούργου Αγγελόπουλου στη διάδοση της βυζαντινής μουσικής στη σύγχρονη Δύση. Κατ’ αυτήν ο Μουσικολόγος κ. Μάρκος Δραγούμης ανέφερε:«Τα βυζαντινά μέλη στα χέρια του Λυκούργου και στο στόμα των χορωδών του αποκτούν μια πλαστικότητα, ένα λεπτό και ευαίσθητο ήχο, που αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο όλη τους την ομορφιά και όλο τους το μεγαλείο».
DSC01172
Η κ. Ευανθία Νίκα-Σαμψών και ο Λυκούργος Αγγελόπουλος κατά την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας
Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε τιμητική τελετή και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Τον τιμώμενο προσφώνησε η Αντιπρύτανις του Α.Π.Θ. κ. Κουίδου - Ανδρέου Σοφία και την τιμητική πλακέτα παρέδωσε η Πρόεδρος του Τ.Μ.Σ. κ. Ευανθία Νίκα-Σαμψών. Ακολούθησε αντιφώνηση από το Λυκούργο Αγγελόπουλο, στην οποία παρουσίασε το απόσταγμα της πολυετούς εμπειρίας του στην οργάνωση και συγκρότηση χορού. Αυθόρμητη και εμβόλιμη στο πρόγραμμα ήταν η παρέμβαση του π. Σπυρίδωνα Αγιορείτη, ο οποίος ευχαρίστησε τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, γιατί όπως ανέφερε: «αφήρεσε την ταφόπλακα και ανέσυρε από την τύμβο το παλαιό ρεπερτόριο».
DSC01193
Μουσικό Πολύτροπο
Τα μουσικά σχήματα και οι βυζαντινές χορωδίες που ακολούθησαν είχαν μια λαμπρή παρουσία. Άριστες εντυπώσεις άφησε η Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής του Τ.Μ.Σ. με την παρουσίαση: «Στιγμιότυπα από τη ζωή ενός καλλιτέχνη: Ο Άρχων Πρωτοψάλτης Λυκούργος Αγγελόπουλος και η βυζαντινή μουσική». Οι βυζαντινές χορωδίες παρουσίασαν καταγραφές και συνθέσεις του κ. Αγγελόπουλου. Ο Βυζαντινός χορός «Φιλαθωνίται», πέρα των όσων άλλων, απέδωσε και το «Θεοτόκε Παρθένε«, μέλος του Μανουήλ Γούτα, Πρωτοψάλτου Θεσσαλονίκης, σε ήχο Α΄, εξήγηση που μελέτησε και παρουσίασε ο κ. Αγγελόπουλος. Ο Βυζαντινός Χορός «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί» υπό την χοραρχία του κ. Ιωάννη Λιάκου, παρουσίασε μέλη από την ακολουθία του περιβάλλοντος σε ποίηση Γερασίμου Μικραγιαννανίτου και μελοποίηση Λυκούργου Αγγελόπουλου. Η παράσταση έκλεισε με το Μουσικό Πολύτροπο και τα παραδοσιακά ηχοχρώματα, με τα οποία γέμισε την αίθουσα.
Η τιμή και η αναγνώριση στην πολυετή προσφορά του κ. Αγγελόπουλου δείχνει ακριβώς τα υγιή εκείνα αντανακλαστικά που χαρακτηρίζουν τους νεότερους μουσικούς και ψάλτες. Ο Σίμων Καράς και ο Λυκούργος Αγγελόπουλος δεν ήταν επιστήμονες και το έργο τους δεν ήταν ο ακραιφνής επιστημονικός λόγος ή η ανεύρεση μεθοδολογικών εργαλείων. Υπήρξαν σκαπανείς και πρωτεργάτες σε έναν αγώνα μελέτης και διάσωσης ενός μακραίωνου μουσικού πολιτισμού που ο εξευρωπαισμός είχε παραγκωνίσει. Ευχόμαστε υγεία και δύναμη στον κ. Αγγελόπουλο για τη συνέχιση και πλήρωση του έργου του.
Βασίλειος Χάδος
 
Πηγή: ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

 
 
Ο Άγγελος Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1937 στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα ψαλτικά νάματα έλαβε από τον παππού του, τοπικό ψάλτη  εκπαιδευμένο στο άγιον Όρος, Βασίλειο Γηραλέο. Το 1951, ο ήδη εμφανής ζήλος του για την ψαλτική και η θεία πρόνοια οδήγησαν τον νεαρό Άγγελο στον Αθανάσιο Καραμάνη, στον οποίο μαθήτευσε. Έτσι, το 1954, σε ηλικία 17ετών, άρχισε την ψαλτική του διακονία από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης Εδέσσης, όπου παρουσίασε αξιόλογη δράση με πολλούς μαθητές και μεγάλο χορό, ώστε το 1963 που επισκέφτηκε την Έδεσσα ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης κυρός Αθηναγόρας, στη Θεία Λειτουργία, και την ώρα της ομιλίας του τόνισε: «Γέροντα αδελφέ, στην Μητρόπολη σας η Βυζαντινή Μουσική ζει από τον νεαρό Πρωτοψάλτη σας» και τον χειροθέτησε Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας (1961-1963) έψαλλε ως πρωτοψάλτης της Μητροπόλεως Κιλκισίου, επί αρχιερατείας του κυρού Ιωακείμ. Άργοτερα, το 1964 ήρθε στη Λάρισα, όπου αρχικά έψαλλε στον Ιερό Ναό της Παναγίας – της Ζωοδόχου Πηγής – επί τρία χρόνια και λίγο αργότερα, το 1967, διορίστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2008.
Υπήρξε επί μακρόν Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λαρίσης και Περιχώρων, αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. (Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος), της οποίας διετέλεσε και  Α΄ Αντιπρόεδρος. Ήταν έγγαμος και τρίτεκνος. 

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος ΟΜ.Σ.Ι.Ε. για το ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 26 της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
 ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
              ΟΜ.Σ.Ι.Ε.
Αθήνα, 20 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Παρασκευή 19η Απριλίου 2013 περιήλθε “ατύπως” σε γνώση της Ομοσπονδίας μας το Εγκύκλιο Σημείωμα υπ. αριθμ. 26, που εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με Αριθμό Πρωτοκόλλου Εξερχομένου 1029/2013 και ημερομηνία 18 Απριλίου 2013 και θέμα την κατάργηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας των υπαλλήλων (άρα και των Ιεροψαλτών συμπεριλαμβανομένων) των Ν.Π.Δ.Δ. Ιερών Ναών και Μονών.
Σκοπός της Εγκυκλίου αυτής φέρεται να είναι η “συμμόρφωση” προς το άρθρο 1, παράγραφος Γ, υποπαράγραφος 1, στοιχείο 1, του Ν. 4039/2012, τ. Α’) κατά την απόλυτη διατύπωση του οποίου: “Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Ο.Τ.Α. καθώς και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, καταργούνται από 1.1.2013.”   
Το σκεπτικό της Εγκυκλίου εδράζεται στην άποψη ότι “δεν επιτρέπεται πλέον η εγγραφή εις τους Προϋπολογισμούς των Ιερών Ναών και Μονών Κονδυλίου υπέρ καταβολής επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας εις το προσωπικό αυτών, ούτε η καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος”.
Καταρχάς θεωρούμε ότι αποτελεί εξαιρετικά σημαντική παράλειψη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου να προβεί σε μια τέτοια απόφαση χωρίς προηγουμένως να διαβουλευτεί με τα θεσμοθετημένα Όργανα εκπροσώπησης των Ιεροψαλτών, διότι αποτελεί πεποίθησή μας ότι μέσα από μια τέτοια διαβούλευση είναι βέβαιο ότι θα προέκυπταν θετικές σκέψεις και ενδεχομένως και σημαντικές προτάσεις.
Επιπλέον από τους σχετικούς νόμους του Κράτους και την συγκεκριμένη απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακύπτει σειρά ερωτημάτων σχετικά με την εργασιακή υπόσταση των Ιεροψαλτών και, κυρίως, αποκαλύπτεται το εγνωσμένο θεσμικό κενό που επί δεκαετίες, παραμένοντας εκκρεμές και άλυτο, αποκλείει τους ψάλτες από βασικά εργασιακά δικαιώματα άλλα ΚΥΡΙΩΣ στερεί από το Σώμα της Εκκλησίας μας την δυνατότητα ουσιαστικής αξιοποίησης του μεγάλου εθνικού κεφαλαίου της Ψαλτικής Τέχνης.  
Με την πεποίθηση ότι η Απόφαση αυτή θέτει “επί τάπητος” όλα τα αναφερόμενα ανωτέρω ζητήματα με τον πλέον εμφατικό τρόπο, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος σε συνεργασία με τους κατά τόπους Συλλόγους Ιεροψαλτών - Μέλη της ξεκινάει μια συστηματική και βαθειά μελέτη με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων Εργατολόγων για την διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου - ΠΡΟΤΑΣΗΣ που θα αφορά τόσο στη σχέση Ιεροψαλτών και Ιερών Ναών, όσο και στους άξονες μέσα από τους οποίους η Ψαλτική Τέχνη (και Επιστήμη) μπορεί και πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας με επίκεντρο την Εκκλησία.
Στο μεταξύ, θα παρακολουθούμε διαρκώς και επισταμένως την ανταπόκριση των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, στην ακροτελεύτια προτροπή της Εγκυκλίου για ενσωμάτωση των επιδομάτων στις μηνιαίες αποδοχές των Ιεροψαλτών, όπως ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ η ηθική αλλά και η επιβεβαίωση της βαρύτητας του όρου ΜΗΤΕΡΑ Εκκλησία.  
Τέλος, θεωρούμε απαραίτητη και προτείνουμε την άμεση συγκρότηση μικτής Επιτροπής με εκπροσώπους της Εκκλησίας και της Ομοσπονδίας προκειμένου να ξεκινήσει ένας θεσμικός διάλογος για την συνολική διευθέτηση και επίλυση του Ιεροψαλτικού ζητήματος.

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γενικός Γραμματέας
    Γεώργιος Ναούμ                                   Κωνσταντίνος Πολίτης

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Γέρων Δοσίθεος Κατουνακιώτης: «Θα πεθάνω και δεν θα χορτάσω τον Ιάκωβο» | Πεμπτουσία

Το βυζαντινό μέλος καλλιεργήθηκε στο Άγιον Όρος σε όλες τις μονές και τις σκήτες. Καθημερινή ενασχόληση των πατέρων είναι η ακοίμητη δοξολογία και λατρεία του Θεού. Μακρά χορεία αγιορειτών υμνωδών που αγγίζει τα χρόνια του μαίστορα Αγ. Ιωάννου του Κουκουζέλη, διατηρεί την ψαλτική σε υψηλές επιδόσεις. Μεταλαμπαδεύουν δε την μουσική γνώση και με τις χειρόγραφες πηγές κυρίως δε με τη «ζώσα φωνή». Γεγονός που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τους νεοτέρους και τεκμήριο της αδιάκοπης αγιορείτικης ψαλτικής παραδόσεως. Ανάμεσα στους αγιορείτες που διακρίθηκαν στην ψαλτική τέχνη ήταν και ο Γέρων Δοσίθεος Κατουνακιώτης.
DositheosΟ Γέρων Δοσίθεος Κατουνακιώτης (1912-1991) έλαβε τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής από πρόσφυγες ιεροψάλτες. Στο Άγιον Όρος είχε την ευκαιρία να ακούσει τους καλύτερους Αγιορείτες μουσικούς. Τυφλός όντας, ανέπτυξε ιδιαίτερα την αίσθηση της ακοής και χάρη στην μουσική του επιδεκτικότητα κατάφερε να αποκτήσει άρτια μουσική γνώση.
Ο Γέρων Δοσίθεος στα τελευταία χρόνια της ζωής του δίδαξε μουσική στην Ιερά Μονή Αγίου Κυπριανού Φυλής, στην οποία και εμπιστεύθηκε όλο το έργο του. Διακρίθηκε για την καλλιφωνία και την άριστη ερμηνεία κλασικών μαθημάτων, ιδιαιτέρως δε μαθημάτων του Ιακώβου Πρωτοψάλτου και χαρακτηριστική την μνημειακή δηλωσή του: «Θα πεθάνω και δεν θα χορτάσω τον Ιάκωβο». Επίσης σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην μελοποιία και την διδασκαλία. Αδιάψευστος μάρτυρας του έργου του, το πλήθος του ηχητικού και γραπτού υλικού που άφησε.
Με σεβασμό στην μνήμη του και διάθεση μαθητείας στην ψαλτική του αβρότητα, παραθέτουμε την ηχογράφηση: «Άξιον Εστίν» του Φιλανθίδου σε ήχο Δευτερόπρωτο.
 
Πηγή: http://www.pemptousia.gr/

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Νέα Διοίκηση στο Σύλλογο Ιεροψαλτών Λαρίσης,Τυρνάβου και περιχώρων "Κοσμάς ο Μελωδός"

Νέα Διοίκηση για τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Λαρίσης, Τυρνάβου και περιχώρων, προέκυψε μετά από αρχαιρεσίες. Νέος Πρόεδρος, ο εξαίρετος συνάδελφος κ. Φώτιος Κερμελίδης. Πρόκειται για έναν συνάδελφο γεμάτο αγάπη για την Ψαλτική Τέχνη και τους Εργάτες της που μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει, σε πολύ σύντομο χρόνο, εξαιρετικό έργο στην περιοχή του.

Η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λαρίσης,Τυρνάβου και περιχώρων " Κοσμάς ο Μελωδός " εχει ως εξής:
Κερμελίδης Φώτιος, Πρόεδρος
Γκίκας Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος
Λεμονόπουλος Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας
Κολλάτος Δημήτριος, Ταμίας
Λαναράς Κων/νος, Βοηθός Γραμματέα
Λιαρόπουλος Θωμάς, Υπεύθυνος εκδηλώσεων                                        
Ρούστας Γεώργιος, Υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας
Αντιπρόσωποι στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) ορίστηκαν οι συνάδελφοι: Μαργαρίτης Άγγελος και Σκρέττας Παύλος.

Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Λάρισας, Τυρνάβου και περιχώρων ήδη δημιούργησε ένα καλαίσθητο ιστολόγιο που μπορεί κανείς να επισκεφθεί στη διεύθυνση http://kosmasmelodos.blogspot.gr
Τέλος, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Συλλόγου είναι kosmasomelodos@gmail.com.

Σε μια εποχή απαξίας κάθε μορφής συλλογικότητας και ενασχόλησης με τα κοινά, η πράξη των Λαρισέων Ιεροψαλτών δίνει σε όλους ιδιαίτερα θετική εικόνα.
Καλή Επιτυχία στο έργο τους...

 

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Σχέδιο Ενιαίου Μισθολογίου Ιεροψαλτών

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες,

Από πολύ παλιά με απασχόλησε έντονα το ζήτημα της μισθοδοσίας των ψαλτών, ιδιαίτερα την περίοδο που συμμετείχα ενεργά στις ζυμώσεις για την υποβολή της πρότασης της ΟΜ.ΣΙ.Ε. προς την Ειδική Επιτροπή Δημιουργίας Κανονισμού Ιεροψαλτών, επί ημερών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κυρού Χριστοδούλου. Εκείνη την περίοδο επεξεργαστήκαμε αυτό το σχέδιο μαζί με τον αείμνηστο συνάδελφο Παναγιώτη Μαρούλη, σε μια προσπάθεια να οριοθετήσουμε το θέμα με δικαιο και ολιστικό τρόπο. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή για λόγους που δεν θα ήθελα να αναφέρω εδώ, όμως επαναφέρω το θέμα γιατί θεωρώ ότι στην περίοδο αυτή της βαθειάς οικονομικής αλλά κυρίως ηθικής και πολιτικής κρίσης που ζούμε είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε ζητήματα και πρακτικές που για δεκαετίες αρνηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα και θαρραλέα.

Βασική υπόθεση εργασίας του σχεδίου πρότασης που ακολουθεί είναι η σύσταση και λειτουργία ενός ενιαίου ΤΑΜΕΙΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ στο οποίο κατατίθεται από κάθε ιερό ναό της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των εν Ελλάδι Μητροπόλεων που υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι προβλεπόμενοι πόροι που ισοδυνμούν με τα εμφανιζόμενα σήμερα κονδύλια για την μισθοδοσία των Ιεροψαλτών στους επίσημους Προϋπολογιμούς τους.

Το Ταμείο αυτό θα έχει ως σκοπό την αναδιανομή του ποσού αυτού ανάλογα με το παρακάτω σχέδιο. Υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη πρότασή μου για τον υπολογισμό του ύψους συμμετοχής κάθε ιερού ναού προς το Ταμείο με βάση συγεκριμένα στατιστικά και γεωγραφικά δεδομένα, η οποία θα δημοσιευθεί αργότερα.

Γνώμη μου είναι, ότι τώρα που οδηγούμαστε σε μια de facto απομάκρυνση της εκκλησίας από το κράτος, που η μισθοδοσία του κλήρου απασχολεί την κοινή γνώμη - καλόβουλα ή όχι- η οποιαδήποτε λύση πρέπει και οφείλει να περιλαμβάνει και τους ψάλτες. Το σχέδιο που ακολουθεί, προφανώς επιδέχεται βελτιώσεων και δεν είναι παρά μια υποκειμενική οπτική, δική μου, επί  του θέματος.

Κωνσταντίνος Πολίτης



ΣΧΕΔΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΛΟΓΙΟΥ ΨΑΛΤΩΝ

Άρθρο 1
Δια του παρόντος συστήνονται τριάντα έξι (36) μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ.) Iεροψαλτών.

0ι Ιεροψάλτες της κάθε κατηγορίας εξελίσσονται σε δεκαοκτώ (18) μισθολογικά κλιμάκια ως εξής:
1.        Οι Ιεροψάλτες της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε. ή Κάτοχοι “Πτυχίου Ιεροψάλτη” 4ετούς φοίτησης) από το 36ο μέχρι το 19ο Μ.Κ.
2.        Οι υπάλληλοι της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε. ή Κάτοχοι “Πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής”) από το 28ο μέχρι το 11ο Μ.Κ.
3.        Οι υπάλληλοι της κατηγορίας Μουσικής Εκπαίδευσης (Μ.Ε. Κάτοχοι “Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής”) από το 21ο μέχρι το 4ο Μ.Κ.
4.        Οι υπάλληλοι της κατηγορίας Μουσικολογικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Μ.Π.Ε.) από το 18ο μέχρι το 1ο Μ.Κ.
Τα παραπάνω μισθολογικά κλιμάκια είναι τα εισαγωγικά και καταληκτικά αντίστοιχα της κάθε κατηγορίας.

Άρθρο 2
Τρόπος εξέλιξης των Ιεροψαλτών σε μισθολογικά κλιμάκια

Οι Ιεροψάλτες όλων των κατηγοριών τοποθετούνται στο αρχικό μισθολογικό κλιμάκιο με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και εξελίσσονται από κατώτερο σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας τους ως εξής:
1.        Για την απονομή του αμέσως επόμενου, μετά το εισαγωγικό, Μ.Κ. απαιτείται υπηρεσία ενός (1) έτους στο εισαγωγικό Μ.Κ.
2.        Για την απονομή όλων των επόμενων μισθολογικών κλιμακίων, απαιτείται υπηρεσία δύο (2) ετών σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο.
Άρθρο 3
Τρόπος προσδιορισμού βασικού μισθού για κάθε μισθολογικό κλιμάκιο

1.      Καθορίζεται ρητά το ύψος του βασικού μισθού του αρχικού μισθολογικού κλιμακίου, δηλαδή του 36ου, σε 200€.  Αυτό αποτελεί και τη βάση προσδιορισμού του βασικού μισθού όλων των υπολοίπων Μ.Κ.
2.      Για τον υπολογισμό του εκάστοτε βασικού μισθού πολλαπλασιάζεται ο βασικός μισθός του Μ.Κ. 36 με τον σταθερό συντελεστή (0,027) και προστίθεται το γινόμενο αυτό στο αμέσως προηγούμενο Μ.Κ.
3.      Το ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό, στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη δεκάδα και έτσι προσαυξάνει, κατά 5,4 €, τον βασικό μισθό κάθε Μ.Κ. ,από το 35ο μέχρι το 1ο Μ.Κ.
Παράδειγμα: Για να βρούμε τον βασικό μισθό του Μ.Κ. 35: 200€ (β.μ. Μ.Κ.36) + 5,4 = 205,4€.
Άρθρο 4
Προσδιορισμός Τακτικών επιδομάτων ιεροψαλτών

1.       Επίδομα Θέσεως Πρωτοψάλτου. Το επίδομα θέσεως Πρωτοψάλτου  χορηγείται σε ποσοστό 100% επί του εκάστοτε βασικού μισθού του ιεροψάλτου.
2.       Επίδομα Πολυετίας (Χρονοεπίδομα). Το επίδομα πολυετίας χορηγείται, σε ποσοστό 4% επί του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου που έχει κάθε φορά ο ιεροψάλτης, χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους υπηρεσίας και αναπροσαρμόζεται κάθε δύο χρόνια κατά 4% με ανώτατο όριο το 60%, που λαμβάνεται με τη συμπλήρωση του 29 έτους υπηρεσίας. Σχετικός ο ΠΙΝΑΚΑΣ 2
3.       Επίδομα Εξομάλυνσης. Το ποσό του επιδόματος εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών ορίζεται στις 54€, για το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο όλων των κατηγοριών και μειώνεται κατά 3 € σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο της περαιτέρω εξέλιξης του ιεροψάλτου. Στους Γενικούς Διευθυντές δεν καταβάλλεται τέτοιο επίδομα. Σχετικός ο ΠΙΝΑΚΑΣ 3
4.        Επίδομα Σπουδών. Το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών χορηγείται σε όσους κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης και ορίζεται σε τριάντα ευρώ μηνιαίως (30€) ή σε όσους κατέχουν Διδακτορικό Δίπλωμα και ορίζεται σε πενήντα ευρώ μηνιαίως (50€) και με την προϋπόθεση ότι το αντικείμενο τους είναι συναφές με την Ψαλτική Τέχνη. Η συνδρομή της προϋπόθεσης αυτής κρίνεται από το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.  Σε περίπτωση κατοχής περισσότερων τίτλων καταβάλλεται μόνο μια φορά το επίδομα για τον ανώτερο τίτλο σπουδών.



ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ
ΙΕΡΟΨΑΛΤΗ πίνακας 2
Έτη (συμπληρωμένα) 
Ποσοστό 
4% 
8% 
12% 
16% 
20% 
11 
24% 
13 
28% 
15 
32% 
17 
36% 
19 
40% 
21 
44% 
23 
48% 
25 
52% 
27 
56% 
29 
60% 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΟΥ πίνακας 1
Μ.Κ.
Βασικός Μισθός
Μ.Κ.
Βασικός Μισθός
36
200
18
297,2
35
205,4
17
302,6
34
210,8
16
308,0
33
216,2
15
313,4
32
221,6
14
318,8
31
227,0
13
324,2
30
232,4
12
329,6
29
237,8
11
335,0
28
243,2
10
340,4
27
248,6
9
345,8
26
254,0
8
351,2
25
259,4
7
356,6
24
264,8
6
362,0
23
270,2
5
367,4
22
275,6
4
372,8
21
281,0
3
378,2
20
286,4
2
383,6
19
291,8
1
389,0
Άρχων
394,4


ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ πίνακας 3
Μ.Κ.
Β.Μ.
Υ.Ε.  (36-19)
Δ.Ε.  (28-11)
Μ.Ε.  (21-4)
Μ.Π.Ε. (18-1)
36
200,0
    54



35
205,4
 51                  



34
210,8
    48



33
216,2
    45
  


32
221,6
    42



31
227,0
    39



30
232,4
    36



29
237,8
    33



28
243,2
    30
    54


27
248,6
    27
    51                  


26
254,0
    24
    48


25
259,4
    21
    45


24
264,8
    18
    42


23
270,2
    15
    39


22
275,6
    12
    36


21
281,0
      9
    33
    54

20
286,4
      6
    30
    51                  

19
291,8
      3
    27
    48

18
297,2

    24
    45
    54
17
302,6

    21
    42
    51                  
16
308,0

    18
    39
    48
15
313,4

    15
    36
    45
14
      318,8             

    12
    33
    42
13
324,2

      9
    30
    39
12
      329,6               

      6
    27
    36
11
335,0

      3
    24
    33
10
340,4


    21
    30
9
345,8


    18
    27
8
351,2


    15
    24
7
356,6


    12
    21
6
362,0


      9
    18
5
367,4


      6
    15
4
372,8


      3
    12
3
378,2



      9
2
383,6



      6
1
389,0



      3












7.12. Η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. εορτάζει την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ"

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ, από την Ομοσπονδ...