Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Πορευθέντες, επιδείξατε εαυτούς τοις ιερεύσι...


Αποτελεί ιστορικά δικαιωμένη άποψη το γεγονός ότι μια μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση είναι σχεδόν πάντα πρόξενος μεγάλων δεινών για την κοινωνία και τους πολίτες.

Μια ψύχραιμη θεώρηση όμως θα συμπληρώσει την άποψη αυτή με μια εξίσου ισχυρή παραδοχή, ότι, δηλαδή, η ίδια η κρίση γίνεται και ο καταλύτης που προκαλεί τη δημιουργία νέων θετικών προοπτικών, την κυοφορία μεγάλων ευκαιριών και την επανάκαμψη σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Αυτή η προσέγγιση, άλλωστε, κυριαρχεί και στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη μας. Η "κρίση" της σταυρικής θυσίας καθίσταται ο καταλύτης της Αναστάσεως και, ως εκ τούτου, της σωτηρίας των ψυχών μας.
Μια μεγάλη κρίση σκιάζει τον καθαρό, γαλανό και αισιόδοξο ουρανό της πατρίδας μας, τους τελευταίους μήνες. Κρίση οικονομική. Κρίση θεσμών. Κρίση νομιμοποίησης. Κρίση του πολιτικού. Κρίση της πολιτικής. Κρίση της μεταπολίτευσης. Κρίση του κράτους πρόνοιας. Κρίση της παιδείας. Κρίση της εργασίας. Ευρωπαϊκή κρίση. Κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος. Κρίση των κομματικών μηχανισμών. Κρίση των θεωρητικών παραδειγμάτων.

Το σύνολο των εκφάνσεων της καθημερινής ζωής, της οικονομικής, της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής βρίσκεται ανοιχτά, ρητά, και αναπόδραστα σε κρίση.
Αυτό που διαφοροποιεί τη σημερινή κρίση σε σχέση με άλλες, παλαιότερες κρίσεις είναι η διάχυσή της, σε κάθε εφικτό πεδίο της πραγματικότητας (ακόμα και στη σεξουαλική λίμπιντο!), η μετακύλισή της από το ένα πεδίο στο άλλο, έτσι ώστε το σύνολο "πραγματικότητα" να καταστεί ταυτόσημο με το σύνολο "κρίση".
Και γίνεται πιο ζοφερή γιατί λείπει κάθε πιθανός μετασχηματιστικός μηχανισμός, ο οποίος θα μπορούσε, όπως άλλοτε, να κάνει την "κρίση" "δυνατότητα", ικανή να εγκυμονήσει κάτι.
Χωρίς μετασχηματιστικούς μηχανισμούς, η κρίση δεν εγκυμονεί τίποτε. Αναδιπλασιάζεται σαν καρκινογόνο κύτταρο πάνω σε ένα σώμα το οποίο τείνει να γίνει συνολικά παθολογικό, στερώντας του τη δυνατότητα να βρει στην παθολογία μια νέα υγεία, που σημαίνει, μια νέα κατάσταση ισορροπίας των λειτουργιών του.
Η "κρίση" λοιπόν βρίσκεται σε κρίση. Η ιδέα της "κρίσης" ως προαγγέλου του τέλους ενός πράγματος, μιας κατάστασης, ή μιας εποχής, και της δημιουργίας ενός άλλου βρίσκεται σε κρίση.
Κοινώς τα πράγματα "έχουν βαλτώσει".
Χρονιές μπαίνουν και βγαίνουν, και το μόνο που έρχεται να διακόψει την καθηλωτική τους ομοιογένεια είναι σύντομες, πρόσκαιρες αναταράξεις που κάποιος μπαίνει στον πειρασμό να θεωρήσει μάλλον μετασεισμικές δονήσεις παρά προαγγέλους ενός μεγάλου, τελικού σεισμού.
Η κρίση που θα αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε για την ζωή μας ως πολίτες, παραγωγοί και καταναλωτές, βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα κρατήσει πολλά χρόνια. Δεν θα επιλυθεί παρά μετά από μακροχρόνιες διαπάλες με αβέβαια αυτή τη στιγμή αποτελέσματα. Ο κόσμος που θα αφήσουμε στα παιδιά μας (αν κάνουμε) μπορεί να είναι απίστευτα χειρότερος από αυτόν που ζήσαμε. Ή αρκετά καλύτερος -πιο δίκαιος, λιγότερο κενόδοξος, περισσότερο ελεύθερος σε ό,τι αφορά ουσιαστικές ελευθερίες. Το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς - το πόσο γρήγορα θα συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει και ποια είναι η θέση μας για αυτό, το κατά πόσο θα καταφέρουμε να συνασπίσουμε τη σκέψη μας και τη θέλησή μας με αυτή των άλλων, το κατά πόσο θα βρούμε τρόπους αντίστασης που να υπερβαίνουν τις αναγκαιότητες της απλής άμυνας χαρακωμάτων....


.......... Εν πάσει περιπτώσει, προσωπικά θεωρώ ιδιαίτερα επίκαιρη και σχετική με την κρίση, την ευαγγελική περικοπή των 10 λεπρών. "...O Ιησούς έμπαινε σε κάποιο χωριό και τον συνάντησαν δέκα λεπροί άνθρωποι, που εξαιτίας της αρρώστιας τους στάθηκαν μακριά! Του φώναξαν λοιπόν, λέγοντας: Δάσκαλε Ιησού, λυπήσου μας! Και όταν τους είδε ο Ιησούς, τους είπε: "πορευθέντες, επιδείξατε εαυτούς τοις ιερεύσι..." Δηλαδή, πηγαίνετε να δείξετε τους εαυτούς σας στους ιερείς. Και πηγαίνοντας προς τους ιερείς, καθαρίστηκαν..."
Τρία σύντομα συμπεράσματα:
  1. Ο Ιησούς μπορούσε, προφανώς, να θεραπεύσει τους λεπρούς επιτόπου. Όμως προτίμησε  να τους εξωθήσει στην επαφή με τους ιερείς, με την εκκλησία.
  2. Οι λεπροί της περικοπής είναι οι κάθε εποχής αμαρτωλοί, οι άνθρωποι που έχουν πάρει τη ζωή τους λάθος. Στην εποχή μας βέβαια λεπροί δεν πολυκυκλοφορούν αλλά τη θέση τους καταλαμβάνουμε όλοι, όσοι θεοποίησαμε το κέρδος, όσοι λατρέψαμε την παγκοσμιοποίηση και τον μονεταρισμό, όσοι είδαμε τις κοινωνίες σαν ταμπλό με αριθμούς που τροποποιούνται ανά δευτερόλεπτο και όχι σαν σύνολο ψυχών. 
  3. Αφού τα κατεστημένα φιλοσοφικά και πολιτικά συστήματα αδυνατούν να δώσουν λύση, αν μας φέρει ο δρόμος σε κάποιο παλιό και ταπεινό ξωκκλήσι, ας σπρώξουμε την κολλημένη από την πολυκαιρία αμπάρα και, ανάβοντας ένα κεράκι, ας ψάξουμε για τις λύσεις μέσα μας και όχι γύρω μας. Και όσοι ψάλλουμε, ένα Κύριε ελέησον παραπάνω δε βλάπτει...

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ο Εν Αθήναις Σύλλογος Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως τίμησε τον Άρχ. Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. Λεωνίδα Αστέρη

του Κωνσταντίνου Πολίτη


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 10η Ιανουαρίου 2011, ιδιαίτερη εκδήλωση προς τιμήν του εκλεκτού Κωνσταντινουπολίτη, διεθνούς φήμης μουσικού, αλλά και καλλικέλαδου μύστη της Κουκκουζελείου Τέχνης, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε, μουσικολογιωτάτου κυρ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΣΤΕΡΗ, ο οποίος έχει, συν Θεώ, συμπληρώσει αισίως μια 25ετία "ευκλεούς και ευόρκου Πρωτοψαλτείας" (όπως εύστοχα και στοχαστικά, αναγραφόταν στην Αναγγελία των διοργανωτών)  στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

Η μεγαλοπρεπής αίθουσα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 22, στην Αθήνα, η οποία φιλοξένησε το γεγονός, γέμισε ασφυκτικά από πλήθος επώνυμων Αθηναίων Πρωτοψαλτών που συνέρευσαν προκειμένου να τιμήσουν και αυτοί τον κορυφαίο του χώρου, τον πρώτο Πρωτοψάλτη της Ορθοδοξίας και να σφίξουν το χέρι του, αφού σπανίως επισκέπτεται την Αθήνα.  

Το Διοικητικό Συμβούλιο του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, που διοργάνωσε άριστα την εκδήλωση προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία στα μέλη, τους φίλους του αλλά και το φιλόμουσο κοινό να παρακολουθήσει μια εκτενή αναφορά στη ζωή και το έργο του τιμωμένου, που συνοδευόταν από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και να απολαύσει μια, μικρής διάρκειας, συναυλία Βυζαντινής Μουσικής από την Χορωδία του Συλλόγου που έψαλλε προς τιμήν του Λεωνίδα Αστέρη μαθήματα προσωπικής του επιλογής.

Τόσο η τιμητική εκδήλωση όσο και το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα, Τρίτη 11 Ιανουαριου, αν και λίγο πρόχειρο, στον Καθεδρικό ιερό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Γλυφάδα, αποτέλεσαν μια φωτεινή εξαίρεση στο μουντό και άδειο από καλές πρωτοβουλίες, ιεροψαλτικό περιβάλλον της Αθήνας.
Όσον αφορά την ουσία της εκδήλωσης, οι παρεπιδημουντες την "ψαλτική Ιερουσαλήμ" είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε μέσα μας, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, το γεγονός ότι στην μουσική δεν υπάρχουν φραγμοί. Μπορεί να είναι κανείς ένας καλός τενόρος και ένας καλός ψάλτης ταυτόχρονα, αρκεί να έχει την γνώση και την κρίση ώστε να μην μπερδεύει τους χώρους και τους ρόλους κάθε φορά. Η φωνητική καλλιέργια και η σωστή τοποθετηση της φωνης δεν αποτελούν "ύβριν" και δεν σηματοδοτούν εκτροπή από το δρόμο της παράδοσης και της αυθεντικότητας.

Η επιτηδευμένη... κακοφωνία μέρους του κλήρου αλλά και αρκετών "ζηλωτών" συναδέλφων προς χάριν της  "ταπεινώσεως" δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμα εκδήλωση τεμπελιάς και έλλειψης σεβασμού προς την ψαλτική τέχνη και την αποστολή της. Το ζήτημα, βέβαια, της εξεύρεσης του κατάλληλου δασκάλου φωνητικής και ορθοφωνίας παραμένει μάλλον άλυτο αφού είναι εξαιρετικά εύκολο και πολύ επικίνδυνο, στην προσπάθειά του κάποιος να βελτιωθεί φωνητικά να ξεχάσει και αυτά, τα λίγα, που ήξερε.

Εξαιρετική στιγμή (!) ήταν η αποστροφή του λόγου του Άρχοντα για τα υπερβολικά glissandi (τρόπος χειρισμού έγχορδων οργάνων ομαλός και λείος, που συνίσταται στη σταδιακά αργή μετατόπιση του δάχτυλου στη χορδή, από μια νότα σε μια διαδοχική της, με σκοπό την αξιοποίηση του εκφραστικού τονισμού) που κάνουν οι ψάλτες, ιδίως στα απηχήματα, ξεχνώντας ότι απευθυνόταν και σε πατριώτες του που αρέσκονται ιδιαίτερα στο τέχνασμα αυτό...  Κάποιες άλλες απόψεις του περί κάθετης αντίθεσής του στο συνεπτυγμένο ρυθμό, της επάρκειας των παλαιών θεωρητικών ή και του πότε πρέπει να λέμε "Εις πολλά έτη Δέσποτα" ίσως επιδέχονται αμφισβήτησης αλλά, σίγουρα, δεν θα είναι η κυρίαρχη ανάμνησή μας από την σύντομη επίσκεψή του στην Αθήνα. 

Με ιδιαίτερη χαρά τον είδα να αποδέχεται την πρότρασή μου, στο σεμινάριο της Τρίτης, για την ανάγκη να συγκληθεί -επιτέλους- μια νέα Πατριαρχική Επιτροπή για την ψαλτική τέχνη που τόσο άδικα ταλανίζεται από θεωρητικούς μετεωρισμούς, συνδικαλιστικούς ερασιτεχνισμούς και χιλιά άλλα κακά...

Αλλά μάλλον δεν θα γίνει τίποτα πάλι...   





7.12. Η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. εορτάζει την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ"

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ, από την Ομοσπονδ...