Με το Σάββατο των Κεκοιμημένων και την Κυριακή της Απόκρεω, η Εκκλησία ολοκληρώνει το έργο της προγυμνασίας και προκάθαρσης των πιστών. Με τρόπο παιδαγωγικό και φιλάνθρωπο προτείνει την σταδιακή κάθαρση και την ομαλή μετάβαση στο στάδιο των αρετών και στον καιρό της νηστείας.
Οι λειτουργικού ύμνοι προσαρμόζονται στο προπαρασκευαστικό πνεύμα των ημερών. Είθισται μάλιστα να ψάλλεται και ο πολυέλεος «Επί των ποταμών Βαβυλώνος» γραμμένος κατά τα χρόνια της αιχμαλωσία της Βαβυλώνος, γεμάτος πόνο για τη στέρηση της Ιερουσαλήμ και ικεσία για την ανάκτησή της.
Ἐπὶ τῶν ποταμῶν Βαβυλῶνος ἐκεῖ ἐκαθίσαμεν καὶ ἐκλαύσαμεν ἐν τῷ μνησθῆναι ἡμᾶς τῆς Σιών. (Στις όχθες των ποταμών της Βαβυλώνος, εκεί καθήσαμε [δούλοι και εξόριστοι] και κλάψαμε ενθυμούμενοι την Ιερουσαλήμ)
ἐπὶ ταῖς ἰτέαις ἐν μέσῳ αὐτῆς ἐκρεμάσαμεν τὰ ὄργανα ἡμῶν· (Στις ιτιές, που υψώνονται στις όχθες των ποταμών, οι οποίοι διαρρέουν τη χώρα, κρεμάσαμε [θλιμμένοι] τα μουσικά μας όργανα)
ὅτι ἐκεῖ ἐπηρώτησαν ἡμᾶς οἱ αἰχμαλωτεύσαντες ἡμᾶς λόγους ᾠδῶν καὶ οἱ ἀπαγαγόντες ἡμᾶς ὕμνον· ᾄσατε ἡμῖν ἐκ τῶν ᾠδῶν Σιών. (Και τούτο, γιατί αυτοί οι οποίοι μας είχαν αιχμαλωτίσει και μεταφέρει στη Βαβυλώνα, μας ζήτησαν εκεί να ψάλλουμε τα ιερά άσματα και μας έλεγαν· Ψάλτε για εμάς από τα άσματα της πατρίδας σας, της Σιών!)
πῶς ᾄσωμεν τὴν ᾠδὴν Κυρίου ἐπὶ γῆς ἀλλοτρίας;
(Και ημείς είπομεν· Πως να ψάλλουμε την ιερή ωδή του Κυρίου σε ξένη ειδωλολατρική χώρα και να λησμονήσουμε την πατρίδα μας;
ἐὰν ἐπιλάθωμαί σου, Ἱερουσαλήμ, ἐπιλησθείη ἡ δεξιά μου· (Εάν σε λησμονήσω, ω Ιερουσαλήμ, και θελήσω να ψάλλω με όργανα μουσικά, εδώ στην ξένη χώρα, ας γίνει αναίσθητο και παράλυτο το δεξί μου χέρι.)
κολληθείη ἡ γλῶσσά μου τῷ λάρυγγί μου, ἐὰν μή σου μνησθῶ, ἐὰν μὴ προανατάξωμαι τὴν Ἱερουσαλὴμ ὡς ἐν ἀρχῇ τῆς εὐφροσύνης μου. (Η γλώσσα μου, εάν τολμήσει να ψάλλει τις ιερές ωδές, ας κολλήσει στον λάρυγγά μου, εάν δεν σε θυμηθώ, εάν δεν προτάξω την Ιερουσαλήμ, ως την ύψιστη χαρά και αγαλλίαση της καρδιάς μου.)
μνήσθητι, Κύριε, τῶν υἱῶν Ἐδὼμ τὴν ἡμέραν Ἱερουσαλὴμ τῶν λεγόντων· ἐκκενοῦτε, ἐκκενοῦτε, ἕως τῶν θεμελίων αὐτῆς. (Θυμήσου, Κύριε, και τιμώρησε τους εχθρούς μας τους Ιδουμαίους, οι οποίοι κατά την τραγική εκείνη ημέρα, που κατεστράφη η Ιερουσαλήμ, έλεγαν προς τους εχθρούς μας· Αδειάστε την, αδειάστε την Ιερουσαλήμ από τους κατοίκους, καταστρέψτε την από τα θεμέλιά της.)
θυγάτηρ Βαβυλῶνος ἡ ταλαίπωρος, μακάριος ὃς ἀνταποδώσει σοι τὸ ἀνταπόδομά σου, ὃ ἀνταπέδωκας ἡμῖν·
(Δυστυχία εις σέ, ταλαίπωρος και αθλία Βαβυλών, δια την έπαρσίν σου και τας αδικίας που έχεις κάμει! Μακάριος θα είναι εκείνος, ο οποίος θα σου ανταποδώση ο,τι έκαμες εις ημάς, τα δεινά, τα οποία έπραξες εις βάρος μας.)
μακάριος ὃς κρατήσει καὶ ἐδαφιεῖ τὰ νήπιά σου πρὸς τὴν πέτραν. (Μακάριος θα είναι εκείνος, ο οποίος θα κρατήση εις τας χείρας του τα βρέφη σου και θα τα συντρίψη κτυπών αυτά στους βράχους.)
Τον πολυέλεο «Επί των ποταμών Βαβυλώνος» μπορούμε ν΄ακούσουμε παρακάτω. Το μέλος είναι Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος και η ερμηνεία του ΜΙΚΡΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΡΟΥ» της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδας, υπό τη Διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου κ. Φωτίου Κετσετζή.