Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. στις εορταστικές εκδληλώσεις του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου


Το διήμερο 20 και 21 Δεκεμβρίου, οι Άρχοντες Πρωτοψάλτες κ. Φώτιος Κετσετζής (Photios Ketsetzis)Φώτης Γιαννακάκης και ο Πρόεδρος της κ. Κωνσταντίνος Πολίτης (Politis Constantinos), μετέβησαν στη Ρόδο, προκειμένου να συμμετέχουν, επίσημα προσκεκλημένοι, στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Σωματείου Ιεροψαλτών Ρόδου (Σύλλογος Ιεροψαλτών Ρόδου Ευάγγελος Μουτάφης), η οποία εφέτος ήταν ειδικά αφιερωμένη στα 70χρονά του, στην πορεία όμως μεταβλήθηκε και σε εκδήλωση μνήμης για τον προσφάτως εκλειπόντα, αείμνηστο Μανόλη Θεουλάκη, πρώην Πρόεδρο του και Άρχων Υμνωδό της ΜΤΧΕ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της θεοτόκου, με μονωδούς τους τρεις προσκεκλημένους και τον Χορό Ιεροψαλτών του Συλλόγου, που έψαλλε υποδειγματικά με χοράρχη τον εκλεκτό συνάδελφο κ. Antonis Psillakis. Στο τέλος του μουσικού Προγράμματος ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Μιχαλης Τσαβαρης (Michael Tsavaris) προσεκλήθη τιμητικά από τους τρεις μονωδούς και ερμήνευσε άριστα, μαζί τους, το τροπάριον "Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε" μέλος Κωνσταντίνου Πρίγγου. Τους ύμνους σχολίασε ο π. Νεκτάριος Πόκιας (Nεκτάριος Φιλήμων Πόκιας) και μίλησε για το Σύλλογο ο παλαιός συνάδελφος κ. Κωνσταντίνος Κουκιάς.
Μετά την εκδήλωση παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων από τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος έδειξε βαθειά γνώση του πολιτισμού και ιδιαίτερα της μουσικής μας παράδοσης, ενώ ενττύπωση προκάλεσαν όχι μόνο η εμβάθυνση που έκανε στα θέματα της πολιτιστικής διαχείρισης αλλά και το μεράκι του αφού, παρά το βαρύ πρόγραμμά του, παρέμεινε και τραγούδησε μαζί με τη μεγάλη συντροφιά των ψαλτών και φιολων της ψαλτικής, παραδοσιακά τραγούδια και ψαλτοτράγουδα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες... 
Το πρωί της Παρασκευής οι τρεις προσκεκλημένοι, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Στέργο Παρασκευά επισκέφτηκαν την Ιεράς Μητρόπολη Ρόδου (Ιερά Μητρόπολις Ρόδου), όπου έγιναν δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. ΚΥΡΙΛΛΟ. Ο Σεβασμιώτατος, άνδρας εκκλησιαστικός και δωρικός, όπως οι παλαιοί μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου, τους υπεδέχθη με ευγένεια, κυρίως ομως άκουσε με προσοχή, ενώ μετέφερε τους προβληματισμούς του με το μεστό λόγο για τα ιεροψαλτικά θέματα, τόσο τα τεχνικά όσο και τα εργασιακά. Στο τέλος της συνμάντησης που διήρκησε πλέον της μιας ώρας, ζήτησε από την ΟΜΣΙΕ Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος εκτενές υπόμνημα προκειμένου να ενημερώσει καθηκόντως τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ. 
Κατόπιν το κλιμάκιο των Αθηνών και ο Πρόεδρος κ. Παρασκευάς επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Ρόδου, όπου είχαμε συνάντηση και συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Χατζηδιάκο και τους εντεταλμένους συνεργάτες του για την ψαλτική και την πολιτιστική αξιοποίησή της, δεδομένης της μεγάλης τουριστικής αγοράς του νησιού. Ο κ. Δήμαρχος ενημερώθηκε για τις δράσεις που οργανώνει η ΟΜΣΙΕ και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος με τη νέα χρονιά. 
Τέλος, το απόγευμα οι Άρχοντες Πρωτοψάλτες, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου φιλοξενήθηκαν στον τοπικό τηλοπτικό σταθμό ΘΑΡΡΙ - Ιερά Μονή Θάρρι | Τηλεόραση Θάρρι σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή του π. Νεκταρίου (Νεκτάριος Πόκιας (Nεκτάριος Φιλήμων Πόκιας) με θέμα την ψαλτική και την ελληνορθόδοξη παράδοση. 
Η Ομοσπονδία ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου κ. Στέργιο Παρασκευά, τα μέλη του Συμβουλίου του, την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, τον Δήμο Ρόδου, ιδιαιτέρως τον π. Νεκτάριο καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του ταξιδιού μας. 





Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

7.12. Η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. εορτάζει την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ"





 
   
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Βυζαντινές Γιορτές 2018.
Στην ιστορική Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, πλήθος πρωτοψαλτών, διδασκάλων και εκπροσώπων Συλλόγων Ιεροψαλτών από ολόκληρη την Ελλάδα τίμησαν σημαντικούς εκπροσώπους της ιεροψαλτικής τέχνης που διακρίθηκαν για τις υπηρεσίες τους στην τέχνη, την εκκλησία και την κοινωνία.

Για την πολύχρονη προσφορά τους τιμήθηκαν οι κ. Διαμαντής Μαυραγάνης, Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της ΜΤΧΕ και Μανώλης Θεουλάκης, Άρχων Υμνωδός της ΜΤΧΕ.
Για την κοινωνική τους παρουσία, ιδιαίτερα ως στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τιμήθηκαν οι κ. Ανδρέας Γκοτσόπουλος, τ. Αντιδήμαρχος Χολαργού, Δημήτριος Βερύκιος (Dimitris Verykios), Αντιδήμαρχος Δάφνης-Υμηττού, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, τέως Αντιδήμαρχος Δράμας, Nikos Grizis, Αντιδήμαρχος Αγρινίου, Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, τέως Δήμαρχος Οινοφύτων και Ευστράτιος Χαρχαλάκης (Stratos Charchalakis), Δήμαρχος Κυθήρων.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από 7 έως 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με την αρωγή και στήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συνδιοργανώνεται με την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι φέτος αφιερωμένες στον αείμνηστο Σπυρίδωνα Περιστέρη, διαπρεπή δάσκαλο της εθνικής μας μουσικής, ερευνητή λαογράφο και Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών, με την ευκαιρία συμπλήρωσης εικοσαετίας από την εκδημία του.
Ο Μικρός Βυζαντινός Χορός της Ομοσπονδίας έψαλλε υποδειγματικά επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους υπό τη Διεύθυνση του Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Φώτιος Κετσετζής (Photios Ketsetzis) ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο διακεκριμένος Πρωτοψάλτης κ. George Demelis.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επί θεμάτων Θρησκευμάτων κ. Markos Bolaris | Μάρκος Μπόλαρης, ο Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης - Dimitris Kyriazidis , ο Δήμαρχος Δάφνης –Υμηττού κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η κα Ελένη Σπυράκη (Eleni Spyrakis), εκπρόσωπος του ΥΠΠΟΑ, εκπρόσωποι προξενικών αρχών, διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίου και πλήθος κόσμου.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Η Ψαλτική και το Πυροβολικό γιορτάζουν την ίδια μέρα...

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση η ΟΜΣΙΕ Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος τίμησε τον προστάτη της ψαλτικής Άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό, συνεορτάζοντας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τη δική τους προστάτιδα Αγία Βαρβάρα, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, παρούσης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στη Σχολή Πυροβολικού, στη Νέα Πέραμο. Χρόνια πολλά στους ένδοξους πυροβολητές αλλά και στους ψάλτες, που ως στρατιώτες της Εκκλησίας και αυτοί μοχθούν για τη διάδοση και διάσωση της ιεράς μας παραδόσεως....


Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜ.Σ.Ι.Ε. ΣΤΗ ΣΥΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ


Με τη χάρη του "Πανορμίτη" Ταξιάρχη Μιχαήλ είχαμε φέτος τη μεγάλη ευλογία να ταξιδέψουμε στην ακριτική Σύμη και να ψάλλουμε, ένα κλιμάκιο της ΟΜΣΙΕ Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, το μεγάλο πανηγύρι που τελείται στη μνήμη του με τη συμμετοχή χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών, στο ιστορικό μοναστήρι. Μας εντυπωσίασε η φυσική ομορφιά του τοπίου, η θέα του μοναστηριού με το επιβλητικό καμπαναριό, η ευταξία και η βυζαντινή αρχοντιά που τηρεί εκεί η Ιερά Μητρόπολις Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου και ο νέος Μητροπολίτης κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, κυρίως όμως οι παραδόσεις του πιστού λαού που βιώνει διαρκώς τη χάρη του προστάτη Αγίου του.
Με κατάνυξη χιλιάδες προσκυνητές από τη Ρόδο, την Αθήνα, ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο προσκύνησαν και φέτος τη θαυματουργή εικόνα του Στρατηγού Πανορμίτη στη Σύμη.
Με σύμμαχο τον σχεδόν καλοκαιρινό καιρό οι πιστοί κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το τάμα τους… Με πλοία από τη Ρόδο και τον Πειραιά, με αυτοκίνητα από τη χώρα της Σύμης, άλλοι περπατώντας κι άλλοι τρέχοντας - τάμα κι αυτό- έφθασαν στην ιστορική Μονή και κάθισαν αρκετή ώρα στην ουρά μέχρι να σταθούν μπροστά στον Ταξιάρχη Μιχαήλ για να εναποθέσουν τις έννοιες και τα προβλήματά τους και να ζητήσουν ίαση και παρηγοριά.
Δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που φθάνοντας στον Πάνορμο όπου είναι χτισμένη η Μονη έπεσαν στα γόνατα για πραγματοποιήσουν την υπόσχεση που είχαν δώσει στον Αρχάγγελο να φθάσουν με αυτόν τον τρόπο στην ασημένια πανοπλία του.





Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Κληρονομιάς της Κύπρου η Ψαλτική Τέχνη (Βυζαντινή μουσική)

Αιτητής:
Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών
Ενδιαφερόμενες κοινότητες (σχετικοί φορείς και συνεχιστές του στοιχείου):
Εκκλησία της Κύπρου και Ιερές Μητροπόλεις, Καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Ναοί Ι. Μητροπόλεων, ενοριών και μονών, Ιερατική και Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου, Σχολές Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, Χοροί Ιεροψαλτών και Χορωδίες Βυζαντινής Μουσικής, Μουσικά Σχολεία, Ωδεία, Πανεπιστήμια, κλήρος και εκκλησίασμα, θεολόγοι, Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής ΚύκκουΠολιτιστικό Ίδρυμα «Αρχάγγελος» Ιεράς Μονής Κύκκου, Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, κ.ά..
Πεδίο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς:
Προφορικές παραδόσεις και κοινωνικές πρακτικές, τελετουργίες και εορταστικές εκδηλώσεις
Έτος εγγραφής:
2017
Γεωγραφική κατανομή:
Παγκύπρια γεωγραφική κατανομή στοιχείου (αγροτικές και αστικές περιοχές) και γειτονικά Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές (Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Αλβανίας και των Αραβοφώνων Ορθοδόξων Εκκλησιών). Λατρευτικοί χώροι (ναοί και μοναστήρια) αλλά και χώροι κοσμικού χαρακτήρα θρησκευτικού, μουσικού, πολιτιστικού προσανατολισμού (π.χ. Ιερατικές και θεολογικές σχολές, σχολές βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, μουσικά σχολεία, ωδεία, πολιτιστικά ιδρύματα, επιμορφωτικά κέντρα Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, συναυλιακοί χώροι).
Σύντομη περιγραφή:
Με ζωή 2000 και πλέον χρόνων, η ψαλτική τέχνη (γνωστή και ως βυζαντινή μουσική), άρρηκτα συνδεδεμένη με την πνευματική ζωή της Εκκλησίας και τη θρησκευτική λατρεία, θεωρείται ένα σπουδαίο είδος φωνητικής μουσικής παράδοσης, με εξέχουσα οικουμενική αξία. Αποτελεί τμήμα των κοινών εκκλησιαστικών μουσικών παραδόσεων που αναπτύχθηκαν στον γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας (Ορθόδοξες Εκκλησίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Αλβανίας και των Αραβοφώνων Ορθοδόξων Εκκλησιών).
Χρησιμοποιώντας το λόγο, επενδυμένο με μουσική, αποτελεί μέχρι και τις μέρες μας το κύριο μέσο επικοινωνίας της θρησκευτικής λατρείας των κατοίκων του τόπου μας. Ως τέχνη, αποτελεί έκφανση του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πνεύματος και πολιτισμού, με επιδράσεις από την αρχαία ελληνική, συριακή, αλλά και εβραϊκή θρησκευτική παράδοση και διανύει μια τεράστια πολιτιστική διαδρομή δια μέσου των αιώνων, αποτυπώνοντας στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας και των κατοίκων της Κύπρου.
Η δια ζώσης διδασκαλία της ψαλτικής τέχνης εντάσσει την ψαλτική ως ένα σημαντικό είδος προφορικής παράδοσης (μουσική και θρησκευτική ποίηση). Είναι αυστηρά μονοφωνική (με εξαίρεση τη χρήση του ισοκράτη), με χορικό και αντιφωνικό χαρακτήρα και ρυθμική πολυμορφικότητα. Χρησιμοποιεί την Οκτώηχο, τους οκτώ εκκλησιαστικούς τρόπους (Ήχους). Η απουσία οργανικής συνοδείας και το παρασημαντικό σύστημα σημειογραφίας που χρησιμοποιείται στην ψαλτική, αποτελούν επιπλέον χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Το σύστημα της σημειογραφίας είναι μοναδικό στο είδος του – αποτελεί μια αυτοτελή μουσική γλώσσα, πέρασε δε διάφορα στάδια εξέλιξης φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Συνδέεται άρρηκτα με το δημοτικό τραγούδι, τον κοσμικό-δημοτικό κλάδο της βυζαντινής μουσικής παράδοσης. Στην Κύπρο αλλά και αλλού χρησιμοποιήθηκε για να καταγράψει τη ζώσα δημοτική προφορική παράδοση.
Η ψαλτική τέχνη έχει συνδεθεί με την ανδρική φωνή. Ωστόσο οι γυναίκες ψάλτριες,  συνηθίζονται στα γυναικεία μοναστήρια, αλλά και στις σύγχρονες χορωδίες. Πρωταρχικοί φορείς της ψαλτικής τέχνης σήμερα είναι το ιερατείο (πατριάρχες, αρχιεπίσκοποι, αρχιερείς, ιερείς, διάκονοι), οι μοναχοί και οι μοναχές και ιδιαίτερα οι πρωτοψάλτες, ψάλτες, δια μέσου των οποίων οι πιστοί προσεύχονται και εξυμνούν τον Τριαδικό Θεό. Επιπλέον, η μακραίωνη αυτή παράδοση διατηρείται και μεταλαμπαδεύεται ανάμεσα στο πλήρωμα της εκκλησίας, καθηγητές και σπουδαστές θεολογίας, μουσικολόγους, σπουδαστές της βυζαντινής μουσικής, χοράρχες και χορωδούς. Η πλούσια κιβωτός της βυζαντινής μουσικής που η ψαλτική τέχνη διατηρεί, αποτελεί πεδίον έρευνας και από ερευνητές άλλων ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, παλαιογράφοι, εθνομουσικολόγοι κ.ά).
Αναλυτική περιγραφή:
Η άμεση σχέση της ψαλτικής τέχνης με την Ορθόδοξη Εκκλησία, καταδεικνύει ότι αυτή αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε στις περιοχές όπου πρωτοεξαπλώθηκε η χριστιανική Εκκλησία και στα μεγάλα της εκκλησιαστικά κέντρα. Πρωτίστως, στον γεωγραφικό χώρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με επίκεντρο την πρωτεύουσά της, την Κωνσταντινούπολη, και κεντρικό φορέα αυτής της τέχνης τη λειτουργική ζωή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αγία Σοφία, στην Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους με την ακατάπαυστη λειτουργική ζωή, και στις κατά τόπους Εκκλησίες, όπως της Κύπρου, της Αντιόχειας, των Ιεροσολύμων, της Αλεξάνδρειας, κλπ. 
Έτσι, ταυτόχρονα με την εξέλιξη και τη γενικότερη οργάνωση της λειτουργικής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η ψαλτική τέχνη συμπορεύεται και αναπτύσσεται παράλληλα με τη λατρευτική ζωή και τη διαμόρφωση του υμνολογίου. Όπως κάθε ζωντανή παράδοση, η ψαλτική γνώρισε σημαντικές αλλαγές κατά τη μακρά ιστορία της, σε συνάρτηση με ιστορικούς, θεολογικούς και τελετουργικούς παράγοντες, μέχρι να πάρει βαθμιαία τη σημερινή της μορφή.
Η τέχνη της μονοφωνικής μουσικής απόδοσης των θρησκευτικών ύμνων χωρίς μουσικά όργανα μεταδιδόμενη από γενιά σε γενιά διατηρεί ένα τεράστιο πλούτο αφού παρουσιάζει διαχρονικότητα και ανθεκτικότητα. Η ψαλτική τέχνη μέσα από την εξελικτική διαδικασία που επιφέρει ο χρόνος, με τις αλλαγές, τις προσθήκες, τις συντμήσεις, τις αφαιρέσεις, τη νέα παραγωγή κλπ., παραμένει πιστή στην παράδοση. Τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης αυτής έχουν παραμείνει αναλλοίωτα ανά τους αιώνες: 1) Φωνητική μουσική χωρίς συνοδεία οργάνων. Η χρήση των οργάνων (π.χ. ταμπουράς, ψαλτήριο) περιορίζεται κατά περίπτωση στη διαδικασία της εκμάθησης, 2) Αυστηρά μονοφωνική μουσική: Η εναρμόνιση της μελωδίας περιορίζεται στη χρήση ισοκρατήματος, 3) Τροπική μουσική με χρήση της Οκτώηχου (οκτώ εκκλησιαστικοί τρόποι που ονομάζονται ήχοι) και του φυσικού κουρδίσματος, με βάση τη σειρά των αρμονικών. 3) Ελεύθερος και μεταβαλλόμενος ρυθμός, ο οποίος καθορίζεται από τον τονισμό των λέξεων, 4) Παρασημαντική σημειογραφία (οι φθόγγοι που χρησιμοποιούνται δεν ορίζουν συγκεκριμένο ύψος αλλά σχετικό, ενώ ειδικοί χαρακτήρες καθορίζουν τη χρονική διάρκεια και την συναισθηματική έκφραση).
Η ιστορία της ψαλτικής ανάγεται ήδη στους πρώτους αποστολικούς χρόνους και κινήθηκε παράλληλα με την ανάπτυξη της υμνογραφίας αφού αρχικά επένδυσε παλαιοδιαθηκικά κείμενα (ψαλμούς του Δαυίδ). Σημειογραφικά την βλέπουμε σε παπύρους του 3ου αι. και κατόπιν σε περγαμηνά χειρόγραφα, χαρακτηρισμένη ως παλαιοβυζαντινή γραφή. Περνώντας από διάφορα στάδια εξέλιξης και εξήγησης χαρακτηρίζεται ως μεσοβυζαντινή σημειογραφία μετά την Άλωση και τελικά ως νεοβυζαντινή μετά τον 18ο αι. Το 1814 οι μεγάλοι μεταρρυθμιστές της Βυζαντινής μουσικής σημειογραφίας Χρύσανθος εκ Μαδύτων, Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης και Χουρμούζιος ο Χαρτοφύλακας εισάγουν τη νέα μέθοδο γραφής (παρασημαντική) των εκκλησιαστικών ύμνων. Την ίδια περίοδο στην Κύπρο ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, έστειλε στην Κωνσταντινούπολη κληρικούς να μάθουν την νέα μέθοδο, την οποία δίδαξαν αργότερα στο νησί. Σημαντικές φυσιογνωμίες για την εξέλιξη της ψαλτικής τέχνης στην Κύπρο στα τέλη του 19ου και αρχές 20ού αιώνα είναι οι Οικονόμος Χαράλαμπος και Στυλιανός Ελευθεριάδης (Χουρμούζιος), οι οποίοι διακρίθηκαν για τη διδασκαλία τους και την συγγραφική τους δράση. Συνεχιστής του έργου τους και σημαντικός μελετητής της βυζαντινής μουσικής της Κύπρου ήταν ο άρχων Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας της Κύπρου, Θεόδουλος Καλλίνικος (1904-2004). Με την επίσης πλούσια συγγραφική του δράση, αλλά και με την έρευνα, τις εκπομπές του στο ραδιόφωνο, και τις ηχογραφήσεις του, κατέγραψε την εκκλησιαστική και τη δημώδη βυζαντινή μουσική παράδοση της Κύπρου και την παρέδωσε στις νεότερες γενιές.
Σήμερα, ο κεντρικός χώρος μετάδοσης της ψαλτικής τέχνης, είναι ο ιερός ναός, στον οποίο τελούνται οι λατρευτικές ακολουθίες της Εκκλησίας με τους θρησκευτικούς ψαλμούς, προσευχές, δεήσεις, αγιογραφικά αναγνώσματα και ύμνους και είναι συνυφασμένος  με τα σπουδαιότερα γεγονότα της ζωής του κάθε Χριστιανού. Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, των Μυστηρίων, αλλά και των σημαντικών θρησκευτικών τελετών της κοινότητας, όπως η βάπτιση, ο γάμος, η κηδεία, καθώς και η συμμετοχή των πιστών στις μεγάλες  θρησκευτικές εορτές προσδίδουν στον ναό κεντρικό ρόλο στη ζωή της κοινότητας των πιστών. Ο ναός αναγκαστικά καθίσταται ο χώρος στον οποίο η ψαλτική τέχνη, μεταδίδεται  κυρίως εμπειρικά, δηλαδή με την εφαρμογή της στην πράξη. Η διδασκαλία της ψαλτικής τέχνης προηγείται πάντοτε της εμπειρικής πράξης σε σχολές ψαλτικής ή με τη μαθητεία σε καταξιωμένους ή πεπειραμένους ψάλτες. Η ακουστική και η εμπειρική εκμάθηση της ψαλτικής αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της σωστής εκπαίδευσης των ψαλτών, αφού η γραπτή απόδοση των ύμνων και ψαλμών μέσω της παρασημαντικής σημειογραφίας είναι περιγραφική και διασώζει κυρίως τα βασικά τους στοιχεία.
Στην σύγχρονη Κύπρο του 21ου αιώνα, η ψαλτική τέχνη εξακολουθεί να κατέχει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική ζωή των Κυπρίων και συμβάλλει στην ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και της μουσικής εκπαίδευσης γεφυρώνοντας χιλιόχρονες πολιτιστικές αξίες με τις ανάγκες του σήμερα. 
Σε δύσκολους καιρούς, η ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες, στην παράδοση και τις αξίες καθίσταται ακόμα πιο έντονη. Αντίστοιχα με την επιστροφή στην παραδοσιακή βυζαντινή αγιογραφία (Νεοαναγεννησιακή και Νεοβυζαντινή τέχνη), παρουσιάζεται ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον μελέτης και διάδοσης της παραδοσιακής βυζαντινής μουσικής (εκκλησιαστικής και κοσμικής) όχι μόνον από τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά και από ερευνητές με συγγενή ενδιαφέροντα. 
Η ψαλτική τέχνη γνωρίζει ιδιαίτερη ώθηση χάρη στη λειτουργία και δράση: 1) πανεπιστημιακών σχολών θεολογίας, αλλά και ιερατικών σχολών, 2) σχολών βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, 3) χορών ιεροψαλτών και χορωδιών βυζαντινής μουσικής. Παράλληλα, στη διάδοση της ψαλτικής τέχνης συντείνει η μελέτη και η διοργάνωση εκδηλώσεων και επιστημονικών συνεδρίων από πολιτιστικά και ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα και μουσεία, ενώ η διάδοσή της στους νέους προωθείται και μέσω της ένταξης του μαθήματος της βυζαντινής μουσικής στα μουσικά σχολεία της Κύπρου.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ψαλτική τέχνη σήμερα, παρά την ώθηση που παρατηρείται, οφείλονται στην ιδιαίτερη σύνδεση της ψαλτικής τέχνης με τη λειτουργική ζωή και τη μειωμένη συμμετοχή των πιστών στη θεία Λειτουργία και τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Παράλληλα η χρήση στην ψαλτική τέχνη αρχαίων και μεσαιωνικών κειμένων προκαλεί δυσκολία στον σύγχρονο άνθρωπο να κατανοήσει τα ψαλλόμενα. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ψαλτική τέχνη είναι το μειωμένο ενδιαφέρον για την εκμάθηση ή ακρόαση της μουσικής αυτής, αφού στις μέρες μας έχουν επικρατήσει διάφορα είδη της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής με τα οποία το κοινό νιώθει πιο εξοικειωμένο, αφού προωθούνται μέσω των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας.
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
Αργυρού, Χ. (2011) Διδάσκοντας τη Βυζαντινή Κύπρο μέσα από τις πηγές: πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές για τη διδασκαλία της ιστορίας της Κύπρου κατά τη βυζαντινή περίοδο. (Βιβλίο και ψηφιακός δίσκος πηγών για τον εκπαιδευτικό) Λευκωσία: Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων.
Βασιλειάδης, Χ. (1999) Τυπική Διάταξη της καθ'ημέραν Ακολουθίας. Λευκωσία: Εκδόσεις Ταϊσία.
Βασιλειάδης, Χ. (2012) Η συμβολή της εκκλησιαστικής μουσικής στο ποιμαντικό έργο της εκκλησίας. Διδακτορική διατριβή. Λευκωσία: Αγία Ταϊσία.
Γιαννόπουλος, Στ. Ε. (2004) Η ψαλτική τέχνη. Λόγος και μέλος στη λατρεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θεσσαλονίκη: University Studio Press.
π. Δημοσθένους, Δ. (2002)Το κλιτόν μέλος ως ενδεδειγμένος τρόπος ανάγνωσις του ευαγγελίου, στο Π. Χατζημάρκος & Κ. Κοκκινόφτας (Επιμ.) Ύψίστου κλήσις. Εορταστικός Τόμος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σαράντα χρόνων λειτουργίας της Ιερατικής Σχολής Απόστολος Βαρνάβας, Λευκωσία, σσ. 163-174.
π. Δημοσθένους, Δ. (2016) Η μελοποιία του Αρχιερατικού καιρού.  Mεταπτυχιακή διατριβή, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Πάφος.
Ευθυμιάδης, Α. (1988) Μαθήματα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Θεσσαλονίκη: Μέλισσα.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου (1994-2016) Κύπρια Μηναία (τομ. 1-11), Θεσσαλονίκη: Μέλισσα.
Καλλίνικος, Θ. (1948) Εθνική ψαλμωδία: περιέχουσα τας φήμας και πολυχρονισμούς της Ιεράς Συνόδου Κύπρου, Δοξολογίας, Πολυχρονισμούς του Βασιλέως των Ελλήνων Παύλου Α' και δημώδη ελληνικά άσματα και άλλα. Εν Λευκωσία Κύπρου: [χ.ε.].
Καλλίνικος, Θ. (1951) Κυπριακή λαϊκή μούσα. Λευκωσία: [χ.ε.].
Καλλίνικος, Θ. (1958) Νέον Αναστασιματάριον: περιέχον την εν ταις Κυριακαίς του ενιαυτού ψαλλομένην Αναστάσιμον Ακολουθίαν. 2η έκδ.  Λευκωσία: [χ.ε.].
Καλλίνικος, Θ. (1956) Δοξαστάριον. Λευκωσία: [χ.ε.].
Καλλίνικος, Θ. (1973) Μουσικός Λειτουργικός Θησαυρός: περιέχον άπαντα τα εν τη Ιερά Λειτουργία ψαλλόμενα. Λευκωσία: [χ.ε.].
Καλλίνικος, Θ. (1977) Ειρμολόγιον: περιέχον τα κυριώτερα αυτόμελα και όλας τας καταβασίας του ενιαυτού μετά των μεγαλυναρίων των Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών. Λευκωσία: [χ.ε.].
Καλλίνικος, Θ. (1976) Μεθοδικός οδηγός: δια την εκμάθησιν της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής, απαραίτητος δια τους σπουδαστάς των ωδείων, των παιδαγωγικών ακαδημιών, των εκκλησιαστικών σχολών και των ιεροψαλτών. Λευκωσία: [χ.ό.].
Καλλίνικος, Θ. (1977) Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς. Λευκωσία: [χ.ε.].
Καλλίνικος, Θ. (1977) Μέγα θεωρητικόν εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής. Λευκωσία: [χ.ό.].
Καλλίνικος, Θ. (1977) Μέγα θεωρητικόν εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής. Λευκωσία: [χ.ε.].
Καλλίνικος, Θ. (1978) Τριώδιον και ο Ακάθιστος Ύμνος. Λευκωσία: [χ.ε.]
Καλλίνικος, Θ.(1984) Νεκρώσιμος Ακολουθία: περιέχουσα: Α'. Άπασαν την Νεκρώσιμον και Επιμνημόσυνον Ακολουθία, Β'. Την αυτήν εν Μουσικώ Κειμένω. Λευκωσία - Κύπρος: [χ.ε.].
Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου (2006) Η βυζαντινή μουσική και οι αναστάσιμοι ύμνοι. Πρακτικά συνεδρίου, Λευκωσία, 6 Μαϊου. Λευκωσία: Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου.
Νεοφύτου, Α. (2014) Λαϊκή λατρεία στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου. Οι γιορτές του Δωδεκαημέρου. Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. Λευκωσία: Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.
Παπαδοπούλου, Θ. (2010) Εκκλησιαστική Σάλπιγξ: άπαντα τα βυζαντινομουσικολογικά Στυλιανού Χουρμουζίου. Λευκωσία: Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Παπασάββας, Ν. (2000) Μεθοδική διδασκαλία της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής. Λεμεσός: Παπασάββας Νίκος.
Στάθης, Γρ. Θ (Εκδ) (2014) Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής τέχνης: τα γένη και τα είδη της βυζαντινής ψαλτικής μελοποιϊας: Πρακτικά Β Διεθνούς Συνεδρίου Μουσικολογικού και Ψαλτικού (Αθήνα,15- 19 Οκτωβρίου 2003) Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας: Αθήνα 2006.
Στάθης, Γρ. Θ. (2014) Βυζαντινή Μελουργία. Η πάντερπνη ηχητική έκφραση της ορθόδοξης λατρείας. Δημοσιεύματα Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας. http://www.ibyzmusic.gr/index.php/dimosiemata
Χαλδαιάκης, Α. Γ. (2001) Θεωρία και πράξη της ψαλτικής τέχνης: πρακτικά Α' Πανελληνίου Συνεδρίου Ψαλτικής Τέχνης (Αθήνα, 3- 5 Νοεμβρίου 2000). Αθήνα: Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Χατζησολωμού, Σ. Ι. (2006) Εγχειρίδιον ιστορίας, βυζαντινής μουσικής, υμνολογίας, λειτουργικής, τυπικού εκκλησίας, απαγγελίας αναγνωσμάτων. Έμπα, Πάφος: [χ.ό.]
Χουρμούζιος, Σ. (1922) Η Νεκρώσιμος Ακολουθία : κατά το τυπικόν της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Εν Λευκωσία : Τυπογραφείον "Θεσσαλονίκης".
Χουρμούζιος, Σ. (1924) Μέθοδος προς ταχείαν εκμάθησιν της βυζαντινής μουσικής. . Λευκωσία: Τύποις Θεσσαλονίκης.
Χουρμούζιος, Σ. (1934) Ο Δαμασκηνός : ήτοι θεωρητικόν πλήρες της βυζαντινής μουσικής, μετά γυμνασμάτων προς πρακτικήν διδασκαλίαν εν τω τέλει. Εν Λευκωσία (Κύπρου): Τύποις "Μουσών".
Χουρμούζιος, Σ. (1934) Εθνική Μούσα: Τυπική Διάταξις. Κύπρος: [χ.ε.].
Χουρμούζιος, Σ. (1936) Μέθοδος προς εύκολον διδασκαλίαν της Βυζαντινής Μουσικής. 2η έκδ. Εν Λευκωσία Κύπρου: Τύποις Μουσών.
Ψάχος, Κ. Α. (1978) Η παρασημαντική της βυζαντινής μουσικής, ήτοι ιστορική και τεχνική επισκόπησις της σημειογραφίας της βυζαντινής μουσικής από των πρώτων χριστιανικών χρόνων μέχρι των καθ’ ημών. Αθήναι: Διόνυσος.
Jakovljevic, A. (1990) Catalogue of Byzantine Chant Manuscripts in the Monastic and Episcopal Libraries of Cyprus. Nicosia: Cyprus Research Center.
ΠΗΓΗ: Εθνική Επιτροπή UNESCO, http://www.unesco.org.cy

7.12. Η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. εορτάζει την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ"

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ, από την Ομοσπονδ...