Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι αρχίζει και φέτος στο ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Του Κωνσταντίνου Πολίτη, Καθηγητή του Εθνικού Ωδείου


Ο Πλάτωνας έλεγε: «Η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας, και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ξέρει πως να το χαλιναγωγήσει.»



Παρά το γεγονός ότι η ιδέα της μουσικής εκπαίδευσης από μόνη της είναι καλή και λίγοι θα τολμούσαν να ισχυριστούν ότι δεν θα ήθελαν τα παιδιά τους να ξέρουν, έστω κάτι, από μουσική, στην πράξη, η μουσική εκπαίδευση δεν βρίσκεται στη κορυφή των επιλογών των σύγχρονων γονιών. Έτσι, η μουσική δεν έχει την ίδια θέση, στην σχολική εκπαίδευση, όπως η γλώσσα, τα Μαθηματικά και οι υπόλοιπες επιστήμες και ακόμα πιο πολύ δεν κατέχει βασική θέση στην πρώιμη εκπαίδευση των παιδιών.

Σημαντική παράμετρος του προβλήματος είναι η έλλειψη οργανωμένης συμβουλευτικής των γονέων, ώστε να πιστέψουν και οι ίδιοι για την αξία και την προτεραιότητα αυτής της βασικής τέχνης. Την κατάσταση φυσικά επιτείνει τόσο το θεσμικό κενό όσο, κυρίως, η γενικότερη οικονομική κρίση.  


Επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, καταδεικνύουν ότι τα παιδιά που έχουν την δυνατότητα να μαθαίνουν από πολύ μικρά μουσική, μαθαίνουν ευκολότερα οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο στο σχολείο. Γίνονται καλύτεροι ακροατές και συγκεντρώνονται πιο εύκολα. 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές Γυμνασίου στην Καλιφόρνια κατέδειξε ότι οι μαθητές που διέθεταν μουσική παιδεία εμφανίζονταν πιο σωστοί τόσο στην οργάνωση της σκέψης τους όσο και στη νοητική τους ευελιξία. Είναι πλέον επιστημονική άποψη το γεγονός ότι παιδιά που μαθαίνουν από νωρίς κάποιο μουσικό όργανο αναπτύσσουν γρηγορότερα όχι μόνο τις φυσικές και πνευματικές αλλά και τις συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. «...Η γνώση μουσικού οργάνου αυξάνει την συνεργατικότητα, την αυτοσυγκέντρωση, το μνημονικό, την ικανότητα στην ομιλία, την όραση και την ακοή. To τελικό συμπέρασμα είναι ότι η μουσική εκπαίδευση αναπτύσσει τις ικανότητες του εγκεφάλου και ολόκληρου του νευρομυικού μας συστήματος...» (University of Medicine, San Francisco, Dr Frank. R. Wilson).

Η μουσική είναι καταλύτης για τη μόρφωση των παιδιών. Τα παρακινεί να μάθουν με μεγαλύτερη ευκολία και ενδιαφέρον ενώ συμβάλλει καθοριστικά στο να αναπτύσσουν συμπεριφορές οι οποίες οδηγούν σε υψηλότερες διανοητικές ικανότητες. 

Αποτέλεσμα εικόνας για εθνικο ωδειο

Ιδιαίτερα, τα παιδιά που παίρνουν μέρος από νωρίς σε ένα μουσικό σύνολο αναπτύσσουν υψηλότερες ικανότητες αντίληψης και επιδεξιότητα στο να αναλύουν και να αξιολογούν σωστά προσλαμβάνουσες πληροφορίες.

H νεότερη ψυχολογία, ερευνά διεξοδικά την ιδιαίτερη επίδραση του τραγουδιού  στην ανάπτυξη του παιδιού και γενικότερα στην βαθύτερη σχέση με την ανθρώπινη ψυχή. Γιαυτό στην Σχολή Ελληνικής (παραδοσιακής και Βυζαντινής) Μουσικής του Εθνικού Ωδείου καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για μια βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία, γεμάτη μορφωτικές συγκινήσεις τόσο για τους μικρούς μαθητές όσο και για τους γονείς τους...


Πληροφορίες / Εγγραφές 
Εθνικό Ωδείο, Τάξη Κωνσταντίνου Δ. Πολίτη, 
Μαιζώνος 8 & Μάγερ 18 Αθήνα 104 38
Τηλέφωνο Γραμματείας: 210 5233175

7.12. Η ΟΜ.Σ.Ι.Ε. εορτάζει την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ"

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ, από την Ομοσπονδ...